Delta tarieven voor glasvezel: groot verschil met Freedom-tarieven

In mijn gemeente wil Delta glasvezel aanleggen als 20% van de inwoners ermee akkoord gaan.

En kijk ik naar de prijzen van Delta via Freedom volgens deze link, dan betaal je via Freedom 75 euro voor 1 Gbit.

Nu blijkt dat Delta ook zelf internet, etc. aanbiedt. Dus was ik benieuwd naar die prijzen. En wat blijkt voor 1 Gbit? Daar betaal je slechts 45 euro. Dit is overigens een tijdelijke actie, want normaal kost dat 50 euro. En als je XGS-PON wil (Freedom levert dat binnenkort ook, maar nog geen enkel info), dan is het maar 67,50 euro voor 8 Gbit.

Wat een gigantisch verschil zeg. Hoe kan dat nou?

Hoi,

Helaas rekent Delta dus veel geld door alternatieve aanbieders een x bedrag te laten betalen per aansluiting.
Ik heb hier op de KPN glasvezel hetzelfde, een stuk duurder dan dat je via een ander glasvezelnetwerk aangesloten zou zijn op Freedom.

Op het forum hier staan diverse berichten hierover, lees maar eens en je weet precies hoe het allemaal komt en of er ooit verandering in komt :wink:
Voor KPN is dat onlangs een klein beetje het geval geworden trouwens…

blijft ook heel vreemd inderdaad, maar hier is de uitleg die op de site van Freedom te vinden is:
https://freedom.nl/nieuwsartikel/verschillende-prijzen-en-diverse-glasvezelnetwerken-hoe-zit-dat

Zit ook te kijken naar bv de combinatie korting als je Delta neemt met een mobiel abonnement. Stel je hebt nu Delta via Freedom, krijg je dan ook extra korting als je bij Delta een mobiel abonnement afsluit? Gewoon een vraag hoor, verder geen gedachten om dit te doen! (eigenlijk net zoals Vodafone en Ziggo, maar ook HollandsNieuwe en Ziggo)

Misschien is het ook iets voor Freedom om een combinatie korting te maken met een mobiel provider. Althans, wij kijken wel uit naar een mobiel abonnement bij Freedom. Als het maar niet te duur is :slight_smile: - ja, je moet op de kosten letten he, LOL.

Wij worden hier, Krimpen a/d IJ, doodgegooid met folders en advertenties van Delta (als provider) met veelal interessante introductiekortingen. Delta probeert, voordat ze hun glasvezelnet vrijgeven voor Freedom, zoveel mogelijk contracten af te sluiten in de verwachting dat die klanten na een jaar wel blijven hangen.
De overstap destijds van Glasvezel van Delta naar 100/30 VDSL van Freedom is gunstig geweest voor mijn bloeddruk.

Hoi,

Ja, ik wist dat de tarieven per netwerkbeheerder verschillend kon zijn. Maar niet direct dat rechtstreeks een abonnement flink goedkoper is dan via bv. Freedom.

T/m 200 Mbit is het (zeker) goedkoper om bij DSL te blijven (in vergelijking met de glasvezeltarieven), al is het niet synchroon. Vanaf 500 Mbit (of hoger) betaal je weliswaar meer, maar verhoudingsgewijs minder.

Ik heb eigenlijk geen idee in hoeverre het netwerk van Delta stabiel is, etc. Ben benieuwd.

Ik hoop serieus dat Freedom niet nog verder een multiplayer wordt en vooral bij haar leest blijft: aanbieden van betrouwbare internetfaciliteiten.

Dat ze een mobiel data-abbo-sim aanbieden als (backup)alternatief voor eventueel verstoorde verbindingen, inmiddels alleen glasconnectie in huis, zou ik verwelkomen. Destijds was dat bij xs4all ook een prima voorziening die met een eigen vast IP, ook gebruikt kon worden om je eigen (vaste)netwerk te kunnen doortesten.

1 like

Ja, dat kan PrtO. Zo heeft iedereen z’n eigen lijstje met wat die graag wel, of juist niet, wil zien bij Freedom. Dat was een gratis mobiel kaartje bij xs4all (of het zat in de prijs inbegrepen, geen idee eigenlijk). Van mij hoeft dat dus niet gratis, als ze daarvoor in de plaats een mooi mobiel abonnement aanbieden met een eigen vast IP, ook goed :slight_smile: (en dan het liefst onbeperkt internet)

Zo zie je maar weer, nu heb ik ook nog de wens voor onbeperkt. Maar ja, dan kan je wel mooi testen, zoals je dat zelf schreef.

KPN heeft alleen aangekondigd het DSL netwerk te gaan slopen m.i.v. maart dit jaar.

(eerst op plaatsen waar ook glasvezel ligt…)

Klopt dat ieder zijn kijk heeft.
tldr; zijn het geen nice to haves maar imo technisch essentieel.

En dan kun je bakkeleien over “essentieel” dat maar al te waar & van toepassing wordt wanneer er onverhoopte issues gaan zijn.


Ik vind absoluut wel dat zo’n kaartje (bijna) gratis moet zijn omdat het primair bedoeld was/is als (inbel)backup wanneer de netwerkverbinding over glas en/of mediaconverter eruit ligt.
Fijn ook voor de serviceorganisatie zelf omdat er geen stress meer is.
Het budget van dat kaartje was overigens maar iets van 1GB of 500MB/maand en wanneer je dan issues had, krikte de helpdesk dat op totdat je connectie weer op orde was. En ja, ik heb wel’s een week zo door kunnen werken.
Ik vrees voor de dag dat onbedoeld mijn glaskabel wordt doorgehakt en speel serieus met de optie om toch maar een ziggo erbij te nemen.

Het mobiele-kaartje was ook verrekte handig om de eigen connectie te kunnen checken. Het testen was vooral om vanuit (toen xs4all) intranet, hier dus Freedom, binnendoor de eigen connectie te kunnen testen. Xs4all had haar eigen netwerk(routers) en dan is het prettig je daarachter te kunnen opstellen.

Net zoals ik heel graag een besloten firewall/ verbinding wil naar bv mijn mail. Ik wil geeneens dat een ander IP dan dat van Freedom mijn mailzooi kan benaderen. Zou ik dat willen kan ik dat regelen met de (evt. VPN) router.
In zekere zin geldt dat ook voor een aantal van mijn websites die ik feitelijk alleen maar (thuis) intranet nodig heb.

Voor mijn mobiele buiten/activiteiten, heb & gebruik ik andere voorzieningen.

Terwijl ik verder keek kwam ik dit artikel van november 2022 tegen:

KPN is geĂŻnteresseerd in overname Delta Fiber en/of Open Dutch Fiber

Tja… ze zijn geen monopolist meer… ze moeten wel aan de weg timmeren, anders doen anderen het.
(Al heeft KPN de zaak al jaren getraineerd, door de eerste concurrent (=Reggefibre) snel op te kopen en niets nieuws te starten).
En het organiseren van kabels etc doen de anderen blijkbaar al beter en dan is het voor KPN makkelijker om een rijdende trein over te nemen.
Daarnaast wordt het hele DSL netwerk gesloopt in de komende jaren, daarmee zullen ze ook een stuk dekking kwijtraken.

Andersom is (zo’n 2 jaar geleden) ook al eens benoemd:

En er is ook al eens (ik meen vorige jaar?) benoemd dat EQT (moedermaatschappij van DeltaFiber) KPN zou overnemen en dat ze dan DeltaFiber bij KPN zou onderbrengen. Het is dus eten of gegeten worden…

Als er niet snel wetgeving komt om roofkapitalisten een halt toe te roepen, of als het al te laat is, moet de infrastructuur (de glasvezel en de kabel) maar worden genationaliseerd (of geprovincialiseerd). Dan houden we alleen belichters over en internet providers met een gelijk speelveld.

2 likes

Dit topic is 24 uur na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.