Freedom in het weekend

Alles is mogelijk, maar dat brengt ook bepaalde kosten met zich mee: bijvoorbeeld voor standby personeel. En niet alleen van Freedom zelf, als Freedom deze garanties moet leveren, zullen ze die ook van hun leveranciers weer moeten krijgen, daar is dus ook 24x7 personeel nodig. Maar, volgens mij belangrijker…waar lees jij dat jou een verbinding is verkocht die gegarandeerd 24x7 werkt en waar je gegarandeerd 24x7 support op krijgt? Ik heb de hele Algemene Voorwaarden van Freedom gelezen, tenzij jij andere Algemene Voorwaarden of uitzonderlijke afspraken op je overeenkomst met Freedom hebt staan, die ik niet heb, hebben ze je dit niet verkocht. Je krijgt dus precies geleverd wat je gekocht hebt. De diensten zullen in de praktijk vrijwel altijd operationeel zijn, je kan er alleen geen 24x7 garanties en support op claimen, lees de algemene voorwaarden er maar op na (in het bijzonder artikel 11).

Het core netwerk zal ongetwijfeld 24x7 gemonitord worden. Verbindingen naar eindklanten natuurlijk niet voor dit soort bedragen. Je verwachtingen zijn simpelweg irreëel voor de bedragen die Freedom rekent.

1 like

Tuurlijk maar ik ben niet op zoek noch zou ik spreken over garanties en laat staan dingen te kunnen claimen. In dat moeras terechtkomend, om te gaan kijken naar regels en voorwaarden, is de zaak (en discussie) wmb al gedoemd te mislukken.

Ik verwacht van Freedom het karakter en vertoonde bereidwilligheid om als team de zaakjes voor deelnemende gebruikers, op orde te hebben en dat ook zo te willen houden. En ja, conitnuïteit daarin kost “geld” en wanneer dat hier voor de gevraagde inleg (€50pppm) niet is te dekken, gaat er iets mis. Lastig is dan dat anderen in de keten mogelijk als partij wat minder boodschap hebben aan onderhavige zorgprincipes. Iets dan niet doen en dat als extra kunnen verkopen, wordt dan pure winst voor een aandeelhouder.

Dat “ongetwijdeld” en “natuurlijk niet”, weet ik dus niet noch kan ik dat achterhalen.
Het is technisch niet ingewikkeld om een dashboard in richten waarop een gebruiker in mijn MiijnFeedom kan waarnemen of de (eigen) connectie OK is/was. Wanneer voorts bv MF of corezaken het niet doen, is het wmb sws hens aan dek.

Eén van de heikele punten (b)lijkt dat Freedom zich verbonden heeft met andermans kwaliteit die zo haar status (en ook mogelijkheden daarin) gaat bepalen. Het begint er op te lijken dat “we” daar niet meer los van (kunnen of zullen) gaan komen.

NB: dat het offtopic is/gaat, is dan aan moderatie of een discussie eventueel af te splitsen. Zelf heb ik geen problemen om ergens komend, te gaan waaieren.

1 like

We monitoren onze systemen ook en als het een groot probleem (alarm) betreft dan wordt de techneut-van-dienst automatisch gewaarschuwd met de opdracht de problemen te verhelpen. Ook als dat midden in de nacht of in het weekend is.

Bovendien moet de techneut-van-dienst het alarm dan binnen een bepaalde tijd erkennen. Anders wordt een collega gewaarschuwd.

Bij klantapparatuur is monitoren wat moeilijker. Mensen zetten hun modem/router namelijk wel eens uit. En een heel aantal doen dat zelfs dagelijks. Dus proberen we aan de hand van het verleden te zien of er mogelijk iets geks aan de hand is. Dan krijg je zulke grafieken:

De gele lijn is het aantal modems/routes on-line over de laatste 7 dagen. De groene stippellijn wat we verwachten en daarom is een band waarbinnen we denken dat alles nog OK is. Loopt de gele lijn daar buiten dan is mogelijk iets aan de hand. Bijvoorbeeld een koningsnacht/dag :slight_smile:

11 likes

:+1: Cool en dat wil ik dan ook graag ten overvloede lezen.
Niet om op te kunnen beroepen (shit happens) of daartoe te dwingen maar gewoon te weten dat Freedom zo bevlogen is dat zij haar dienst(en) wel degelijk bewaakt. Dat stelt t.a.v. connectiviteit dan ook wat geruster.

En idd met wat fuzzy logic als pass/fail zijn structurele problemen doorgaans wel te herkennen. Een mechanisme dat ik zelf ook toepas op mijn interne spielerij.

3 likes

Dat viel me ook al op in de grafiek, dat er het een en ander uit gaat. (Als IT’er lichtelijk onbegrijpelijk voor me :wink: )
Hebben jullie alleen zicht op het aantal pppoe connecties of ook de link status op fider/dsl?

Voor de verbindingen die via Cambrium lopen hebben we zicht op prefixes die we via BGP doorkrijgen.Dus dat is nog een abstractie hoger dan PPP. Voor de verbindingen die we zelf afhandelen hebben we zicht op de PPPoE tunnels,

We hebben geen zicht op de link status van de fysieke verbinding naar de klant. Dat is aan de belichters of in geval van DSL aan KPN. Die hebben soms wel web-portals waarmee een helpdesk de status van individuele links zou kunnen zien. Deze portals zijn niet geschikt om geautomatiseerd uit te lezen.

2 likes

Waar Freedom gebruikers doorgaans vaste IP nummers hebben, zou het imo denkbaar zijn om die daarop wel te gaan monitoren zodat in het MijnFreedom portal zichtbaar kan zijn/worden of er connectie is; en als dat niet zo is, er - naar keuze - een mail wordt gestuurd.

NB: dat het MF van Soverin dat niet kan/doet, komt omdat Soverin zelf, zich niet bemoeit met connecties van gebruikers.

Wanneer er dan iets uit ligt dat normaal actief is, is er kennelijk wat mis… zoals bv met een stroomstoring die ik onlangs ondervond. Zelf doe ik dat van lieverlee (extern) met een Amazonbox, waar ik eigenlijk (net als de mail daarvan) vanaf wil. Een functie die heel eenvoudig in een portal zou kunnen worden geduwd. Met trendstatistieken zou Freedom dat als geheel weer kunnen monitoren om haar status te checken.

Ik ken meerdere die dit doen. Ze hebben niets met IT.
Die doen echt alles uit als ze gaan slapen en gebruiken een mechanische wekker.
Discussie hierover is zinloos.

1 like

Wel duurzaam en ook lekker goedkoop. Scheelt weer een beetje stroom.

Zo denkt een techneut.
Voor veel mensen komt daar bij, dat ze beter slapen zonder de straling van apparaten.
Daar ga ik geen discussie meer over beginnen.

1 like

Als ik zeker weet dat ik iets langere tijd niet gebruik,
dan schakel ik het helemaal-of-deels uit:

  • geen lopende stroom ( bespaart alleen als het opstarten geen bulk energie gebruikt )
  • dus minder kans op brand
  • geen last van bliksemschade ( kan ook via wifi je router beschadigen )
  • geen mogelijkheid tot hacken
  • mooie reset van de apparaten ( soms nodig )

Dus ik heb zowel ICT als algemene redenen om dit te doen.

1 like

tldr; uitzetten is een eigen keuze maar zou buiten energiebesparing niet nodig moeten hoeven zijn om risico’s te beperken.
//–//
Er zit wmb een verschil tussen functies niet gebruiken en de mogelijkheid daartoe (vanwege kennelijke risico’s bij gebruik) uitzetten. Ieder met een andere pet getooid, gooit dan de hoed naar andermans gebouwde klimrek.

Alleen het argument van stroombesparing heeft wmb gebruikswaarde als autonome keuze.

De rest zijn van redenen om iets vanwege risico uit te schakelen, wordt veroorzaakt omdat leverancier (s) kennelijk “crappy” zooi leveren die bij dat normale 24/7 gebruik onvoldoende resistent is tegen die genoemde schade, hacken, updates, resets. etc.etc.
Apparatuur & diensten die bestemd zijn voor permanent gebruik zou daar allemaal geen last van moeten kunnen en hoeven hebben.
Dat bv een 24/7 apparaat of functie een manuele POR nodig heeft, is vooral de ingesleten “gewoonte” dat een fabrikant vanwege een feitelijk tekortschietend ontwerp, daar geen rekening mee wil of hoeft te gaan houden.

Ontopic wil dat ook zeggen dat beperking van tijdstippen van een dienstverlening voor normaal te verwachten zaken wmb niet aan de orde zijn.
Op het moment dat iemand op ergens een server plat gooit, een kernfunctie wijzigt of mijn (hoofd)fiber eruit ragt, zou Freedom direct actie moeten laten nemen om de dienstbaarheid zsm te gaan herstellen en/of daarvoor een gelijkwaardig alternatief te bieden.

Het moment, tijdstip en aantal storingen doet eigenlijk niet ter zake in een 24/7 samen(be)leving.

Zoals Ariën reeds aangeeft monitoren we onze systemen 24/7 en reageren ook bij storingen, ook in het weekend en in de nacht. Wat we niet monitoren zijn individuele aansluitingen om verschillende redenen (waaronder het reeds benoemde uitzetten van routers). Zijn er op lokaal niveau storingen (bv een POP) zal de netwerkeigenaar en/of belichter (afhankelijk waar het probleem zit) aan het werk gaan. Hier hebben wij zelf weinig invloed op anders dan het melden (maar zij het zelf meestal eerder weten). Daarnaast is het zeker zo dat we een ‘best effort’ dienst leveren. Waarbij we natuurlijk proberen dit zo goed mogelijk 24/7 te doen. Wil men verdere garanties of een SLA, dan kan dat binnenkort natuurlijk ook, maar wel tegen andere prijzen.

De bereikbaarheid in het weekend van de helpdesk is iets waar we wel naar aan het kijken zijn. Hier willen we natuurlijk wel naar toe maar is door het aantal FTE wat we nu hebben tot nu toe nog niet mogelijk.

8 likes

FTE… Freedom’s Technische Edellieden? :upside_down_face:

3 likes

Helemaal goed! 10 punten!

2 likes

Bereikbaarheid is niet alleen het beschikbaar hebben van FTE, maar ook het hebben van een systeem dat klantentevredenheid bevordert,

Een ticketsysteem dat 24/7 beschikbaar is en waarvan de melder precies kan zien wat de status is zou daar bij kunnen helpen. Helemaal goed zou dan zijn om te kunnen zien hoeveel vergelijkbare meldingen er zijn.

2 likes

:+1:
Het gaat (mijzelf) idd niet dat een helpdesk er moet zijn om assistentie te verlenen bij/voor een orderstatus, hoe je mail moet inrichten of zo. Zaken die doorgaans gebeuren op gestelde BAU tijden.

De helpdesk of beter storingsdesk moet er vooral zijn wanneer een verbinding of functies falen - ook waar die volgens niet betrokkenen zg onbelangrijk zijn - waarbij alleen Freedom (of haar gelieerden) dat kunnen oplossen.
Kortom voor zaken die buiten het bereik van een gebruiker liggen dient Freedom 24/7 zorg te dragen dat dingen blijven werken.
NB: Bepalen of iets door een gebruiker zelf kan worden gedaan, kan eventueel via het forum besproken worden.

Om de validiteit van een legitieme storingsmelding te detecteren kan mede worden onderbouwd door een inzichtelijk statusmenu (doet alles het volgens monitoring en functietesten het).
Verder eensch dat een ticket/status via webmenu kan helpen om issues (op) te volgen. Ik ben zelf ook niet van “ins blaues hinein” een mail sturen, in de wetenschap dat dit pas op werkdagen tussen 09-17u onder aan een stapel komt.

Stap 2 is, ik blijf hameren, een relatie te leggen met forummeldingen waarbij ik inmiddels begrijp dat forumbeheerders een binnendoortje schijnen hebben om issues aan te kunnen kaarten. Niet helemaal correct imo want onbezoldigd “forumbeheer != helpdesk” wordt in die zin is dan een verlengstuk van de organisatie.

1 like

Als je de hoofdschakelaar niet uitzet, wordt je rondom “bestraald” met 50Hz. (uit alle kabeltjes in de muren).
(maar dan moet je alle buren ook vragen om alles uit te zetten).

Dat kan ook opgelost/gecompenseerd worden met zonnepanelen, windmolen, etc. etc.

Dit valt wat mij betreft nog onder “slaan op apparatuur” om het weer aan de gang te helpen…

Werkt mogelijk bij mechanische apparatuur waar de smering “niet optimaal” is…
Mogelijk ook bij oude systemen waar veel mechanische koppelingen zijn (ie. Buizen radios/versterkers/tv’s…), waarbij de oxide verbroken moest worden om weer contact te maken…).
Bij alles wat gesoldeerd is is dat volledig zinloos. (zeker met geintegreerde ciruits…).
Als er verschil is tussen voor en na het slaan dan heb je te maken met draad breuk oid en dan is het apparaat defect en vereist andere aandacht.

1 like

Dit topic is 24 uur na het laatste antwoord automatisch gesloten. Nieuwe antwoorden zijn niet meer toegestaan.