Geschikte FTTH router met libreCMC/OpenWRT?

Op dit moment zit ik nog bij XS4ALL met een Fritzbox 5490. Voor mijn overstap naar Freedom, zou ik graag overgaan op een router met libreCMC of OpenWRT.

De 5490 zit direct op de FTTH. Ik begrijp dat Freedom hetzelfde werkt en dat het hierbij gaat om AON.

Is er een libreCMC of OpenWRT router die geschikt is voor Freedom FTTH?

Ik denk dat je een goede kans maakt met: Turris Omnia ( https://www.turris.com/en/omnia/overview/ )
er is een mogelijkheid om een GBIC aan te sluiten, je moet wel de juiste GBIC voor je lijn hebben.

(Ik heb er wel een maar gebruik die met name voor wifi access.) Ik heb een switch aan het Glas aansluitpunt, niet direct op de glasvezel.)
En een iets forsere router op basis van een PC.

2 likes

Wow! Dit apparaat ziet er heel mooi uit! Je zou zelfs de WiFi-kaartjes kunnen vervangen door kaartjes met Respects Your Freedom-certificering. Ik ben benieuwd hoe veel niet-vrije firmware er dan overblijft. Sowieso is het een mooi initiatief van CZ.NIC!

Als ik het goed heb, komt de GBIC (mini-GBIC/SFP in dit geval begrijp ik) idealiter van de ISP? Zou Freedom hier in kunnen voorzien? Ik begrijp dat de nieuwere Fritzbox-modellen die getest worden hier ook mee te maken hebben en dat dit een standaard is die door veel apparaten wordt ondersteund. Als Freedom hierin gaat voorzien, biedt dat veel ruimte voor het vrij aanschaffen van een FTTH router.

Gezien met Freedom het maandbedrag ten opzichte van XS4ALL omhoog gaat, lijkt het een logische keuze om ook te investeren in router hardware met meer vrijheden en daarmee meer zekerheden biedt rondom privacy. Toen Freedom lanceerde, hoopte ik vooral op een gemeenschap met meer informatie over dit soort mogelijkheden :slight_smile:

Edit: Wat ik nog wilde toevoegen, ik had voordat dit forum er was al positief contact met de Freedom helpdesk hierover. Anco reageerde erg snel en ik ben ook hierdoor hoopvol wat betreft de mogelijkheden die gaan komen.

1 like

Via de FAQ: ( https://freedom.nl/helpdesk/internet/algemene-instellingen )

Elke GBIC die aan het onderstaande voldoet zou moeten werken, je moet alleen weten welke connector je nodig hebt.

Specificaties om rekening mee te houden met het uitzoeken van eigen apparatuur voor de glasvezelverbinding:
1Gbit (1000Base-BX-10-U)
SFP specificaties: TX 1310 nm , RX 1490/1550 nm
Type Fiber: singlemode Fiber (9/125) met SC/PC connector (blauw) of SC/APC (groen)

2 likes

Met exact dezelfde instelling en voornemens heb ik me aangemeld bij dit forum! Juist om op dit gebied bij te kunnen dragen aan de bewustwording en (verspreiding van-) kennis.

Ook om hier zelf van te mogen leren, maar vooral de kans om een stem te kunnen laten horen daar waar de mogelijkheden ontstaan wanneer diensten en producten worden ontwikkeld, waarbij de RYF gedachte leidend kan zijn in het aanbieden ervan.

Wat mij betreft gaan we op dit gebied heel veel mooie dingen zien. Ook al zit de Freedom Community nu nog in een opstartfase, ik hoop dat je actief het gedachtengoed hier wilt blijven promoten - zonder dat je je er nu van bewust bent heb je hier al heel veel medestanders! - zodat we straks leden ‘aan de hand kunnen nemen’ en in begrijpelijke taal kunnen duidelijk maken welke geweldige alternatieven er op de markt zijn (of die Freedom kan - helpen - ontwikkelen?) die wél respect hebben voor ons als internetgebruikers.

3 likes

Ze hebben ook een andere die uit losse componenten bestaat de Mox: https://www.turris.com/en/mox/overview/
die kun je ook zonder het modem etc. kopen.
Hier is een configurator: https://mox-configurator.turris.cz/A
Een compleet systeem: https://mox-configurator.turris.cz/ASBWED
(SW = Wifi modems.).
Ik heb al jaren (vanaf dat ze beschikbaar waren) een Omnia en heb er eigenlijk geen omkijken naar het systeempje. En de service van CZ is goed. afgelopen zomer had ik waterschade door een hoosbui waarbij het water vanuit het afzuig systeem in de router gelekt was. een paar weken later was er wat kortsluiting onder de CPU waarschijnlijk door oxidatie. Ik heb toen tegen kostprijs een vervangend exemplaar kunnen kopen. (na opsturen van foto’s en de vraag wat er nog aan te doen was).
Software is gewoon aanpasbaar, compilers zijn beschikbaar.

Met wat extra storage modules kun je er ook een switch van maken of een storage aan toevoegen (SSD op een PCIe aansluiting).

Ja dat ben ik zeker van plan! Ik zal ook graag dankbaar gebruik maken van de kennis hier :wink: Heel fijn zo’n reactie te lezen!!

Ja, de producten zijn indrukwekkend! Ik ga dit zeker verder onderzoeken!

Ik had als eens gekeken naar die instellingen uit de FAQ, maar het zou wel echt makkelijker zijn om concreet ergens de juiste te kunnen bestellen “compatible met Freedom Internet” :slight_smile:

Wat niet is kan nog komen :wink:

1 like

In principe is iedere OpenWrt-router geschikt voor Freedom FttH, als je niet per se een patchcover met SFP-module wilt gebruiken. Met een losse mediaconverter / NTU kan je je glas termineren naar ethernet, en heb je gewoon een ethernet-trunk te pakken.

Wanneer je een TK01-grondplaat hebt (en dat zit eigenlijk sinds 2016 bij alle nieuwe KPN/Reggefiber-aansluitingen, kan je overwegen een ZTE ZXHN F3100 te kopen. Die vind je nog regelmatig op Marktplaats (let dan wel op dat je het juiste model hebt, want er bestaat ook een ZTE ZXHN F3100 voor op de oudere TY01-grondplaat). Maar ook nieuw zijn ze te krijgen.

Die kan je heel eenvoudig zelf installeren; kwestie van het stofkapje van de koppelbus afhalen en van onderen over je grondplaat schuiven tot het vierkante lipje erin klikt. Ze hoeven niet geconfigureerd te worden; het is niets anders dan aanzetten en je router inpluggen in de enige ethernetpoort.

Als je liever een patchcover wilt gebruiken, kan dat natuurlijk ook. Die verkoopt KPN voor 15 euro. Die klik je op dezelfde manier op je grondplaat, en daar zit dan een glasvezelkabel met een SC/PC-connector aan.

De keuze voor OpenWrt-routers met SFP-poort is echter beperkt, en ook niet iedere SFP-module wordt in iedere router ondersteund. Vaak is testen de enige manier om erachter te komen.

Wat sommige mensen ook nog wel doen, is dat ze een losse mediaconverter gebruiken, zoals een TP-Link MC220L. Ik weet dat de Draytek SC SFP BiDi-module daarin past en werkt op KPN/Reggefiber glas. Wellicht dat die ook supported is in de OpenWrt-routers op het lijstje dat ik linkte, maar ik heb dat zelf nooit getest. Qua glasaansluiting / patchcover zou het in ieder geval wel moeten werken.

Als je dus per se een directe glasverbinding in je router wilt, zou ik ook de Turris Omnia aanraden, en dan hopen dat die DrayTek SFP erin werkt. Als je dat niet per se wilt, is zo’n ZTE NTU absoluut de makkelijkste oplossing, want dan heb je eigenlijk volledige keuzevrijheid wat routers betreft.

6 likes

Wow, dank voor de uitgebreide reactie!!
Ik heb inderdaad een nieuwere grondplaat. In mijn vorige woning had ik inderdaad die oudere grondplaat. Daarvoor kreeg ik toen een NTU toegestuurd die ik op die erop moest zetten. Nu heb ik de smallere en zit er een patchcover op met glasvezelkabel naar de 5490.
Ik rommel liever niet met die FTU als dat niet nodig is.

Die lijst op de OpenWRT site had ik nog niet gevonden. Ik zie twee Atheros modellen van MicroTik die misschien wel zonder firmware blobs zouden kunnen werken. Ik ben benieuwd wat de LibreCMC mensen hierover zeggen.

@e.vanuden het is goed om AVM op dit forum te zien! Op het vlak van OpenWRT zou ik graag willen aanmoedigen dat men kijkt naar mogelijkheden voor OpenWRT als alternatief naast FRITZ!OS. Ik verwacht niet dat alle features 1op1 werken of ondersteuning vanuit de helpdesk, maar als de basis werkt, is er minder reden om speciaal te zoeken naar een alternatief.
Er zijn nu verschillende pull requests, maar het is er allemaal nog net niet. Zie bijvoorbeeld hier voor de 7490: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/2738

Zou AVM soort initiatieven een zetje kunnen geven? Als hiermee basale 5490-ondersteuning aan OpenWRT toegevoegd wordt, zou dat al fantastisch zijn!

2 likes

T.a.v. OpenWRT en FRITZ!Box 5490, ik kan alleen beloven dat ik even e.e.a. ga uitzoeken. Ik weet wel dat e.e.a. minder eenvoudig is dan het lijkt. E.e.a. is o.a. van de SOC afhankelijk. Wij gebruiken vaak wat anders dan de andere OpenWRT routers.

3 likes

Heel fijn! Het zou al mooi zijn als de haalbaarheid duidelijk is. Ik heb hierboven van de URL naar de pull request voor de 7490 een werkende link gemaakt. Ik begrijp dat de 5490 op de 7490 gebaseerd is, dus dan zou de SOC al werken.

Er wordt vanuit OpenWRT wel gekeken naar AVM hardware en Lantiq (VR9) SOCs:
https://github.com/openwrt/openwrt/pulls?q=is%3Apr+is%3Aopen+avm
https://github.com/openwrt/openwrt/pulls?q=is%3Apr+is%3Aopen+lantiq
https://github.com/openwrt/openwrt/pulls?q=is%3Apr+is%3Aopen+vr9
https://openwrt.org/docs/techref/hardware/soc/soc.lantiq

Hier kwam ik tegen dat een SFP altijd hoort te werken, zolang hij geschikt is voor Freedom (en ook KPN/XS4ALL) FTTH: https://en.wikipedia.org/wiki/Small_form-factor_pluggable_transceiver#Standardization
Wellicht zijn andere ervaringen gebaseerd op routers met proprietaire firmware?

Uit #turris (op Freenode) begrijp ik dat bij de Omnia enkel één van de WiFi-kaartjes niet zonder blob kan werken. De Mox heeft wel problemen met beperkte documentatie waardoor ook voor mensen bij Turris het lastig is om problemen te vinden:
https://colabti.org/irclogger/irclogger_log/turris?date=2020-10-25

De Turris Omnia lijkt dus erg aantrekkelijk! Met als tweede optie één van de MicroTik routers.

@e.vanuden wellicht is het goed om te weten dat de FRITZ!WLAN Repeater 1750E goede OpenWRT ondersteuning krijgt in de eerst volgende versie. Ik heb dit zelf al kunnen testen. Ook bij dit apparaat kan één van de WiFi chips werken zonder een blob. Voor de 7490 was er een kleine update in de PR hier. Met het inmergen van die PR zou het enkel aankomen op ondersteuning voor de fiber kant. Ik zou het zelf graag mee testen, alleen heb ik geen tweede apparaat achter de hand dus zou ik iedere keer volledig van firmware moeten wisselen om testresultaten te delen als FTTH nog niet werkt :smile:

De MOX kan ook zonder WiFi chip besteld worden als je een andere kan vinden die op een PCI slot past en ook met OpenWRT ondersteund wordt. (en de juiste antenne’s etc.). Dat moet ergens bruikbaar kunnen worden.

Ik heb van de bovenstaande link naar de chat logs (hier de goede) een rommeltje gemaakt, maar de problemen lijken verder te gaan dan enkel WiFi. Er zijn ook problemen met de Marvel ethernet switch en de USB3 controller. Uit de log lees is dat mensen hun best doen, maar omdat helaas niet alle documentatie beschikbaar is, het lastiger is. Bij de Omnia lijken er minder problemen te spelen.

Wat betreft een SFP vanuit Freedom. Ik lees net over een FRITZ!SFP AON:
https://en.avm.de/products/fritzbox/fritzbox-5530-fiber/technische-daten/

Als Freedom die los kan leveren, dan is het plaatje compleet!

1 like

Een klein probleem dat kan ontstaan is dat Freedom in de toekomst geen AON kan garanderen. Uiteindelijk is Freedom afhankelijk van de opstelling die de actieve operator gebruikt. In efiber en Cambrium gebied kunnen ze er dus vooralsnog wel op rekenen dat alle aansluitingen AON zijn. Echter kan in T-Mobile Thuis en KPN WBA gebied het ook GPON zijn. Ik weet niet of het op korte termijn haalbaar is voor Freedom om dat allemaal bij te gaan houden en gericht dan modules voor aan te bieden.

Nu krijgen klanten ook een 5490. Die kan enkel AON. De nieuwe fiber modellen hebben wel een oplossing, door zowel een AON als een GPON staafje mee te leveren.

Er is trouwens net een nieuwe PR geopend voor de 3390. Ik begrijp dat die gerelateerd is aan de ?490 modellen:
https://github.com/openwrt/openwrt/pull/3656

Puntje van aandacht, met OpenWRT werken SFPs nog niet met de Omnia. Er heeft wel iemand geklust: https://forum.openwrt.org/t/turris-omnia-experimental-support-for-sfp-cage/24046/43

Voorlopig werkt een SFP dus enkel met TurrisOS.