Packet radio en andere onderwerpen die nergens bij passen

Goed dat je het DMARC probleem hebt kunnen oplossen.

Zelfbouw heb ik nooit gedaan, te horen zijn op radio’s die eigenlijk op andere zenders stonden klinkt bekend :slight_smile: .
Ik heb ook het morse examen moeten doen (zat in de een na laatste groep daarvoor), sinds dien heb ik er zo weinig mee gedaan dat het waarschijnlijk wel even duurt voordat ik weer op m’n oude niveau ben, op m’n top was dat denk ik ca. 15 wpm ofzo. Er zijn zelfs competities zijn wie zonder hulpmiddelen het snelst kan seinen/nemen in morse :slight_smile: daar zou ik niet ver komen …
Zelf heb ik altijd veel plezier gehad aan packet radio (AX.25), helaas is dat nu bijna niet meer in gebruik.

Packet deed ik voor hem :slight_smile: Hij had wel een computer maar daar snapte die geen zak van. Hij heeft toen dus het modem gebouwd en ik regelde het met de computer. Volgens mij was er ook nog iets anders… HAMradio of zo. Eigenlijk een soort chatten met de PC maar dan met morse als overdracht. Good old times. Ben bezig met het bouwen van een buizenverssterker. (Winter project) Dood eng. Jammer dat mijn pa naar het eeuwige antennepark is. Hij had denk ik graag even meegekeken.

1 like

Met buizen moet je inderdaad uitkijken. Waar normale elektronica hooguit wat “magic smoke” laat ontsnappen kunnen buizen veel vervelender dingen doen :slight_smile:

Niet zozeer de buizen alswel de componenten erom heen…m.n. de elco’s .

1 like

Ja, die kunnen ook lelijk bijten :slight_smile: .
In de jaren '90 deed ik reparaties van TV’s, dat waren over het algemeen dus nog CRT bakken. Ik heb nog “goede” herinneringen aan een TV die het weer deed en ik de print weer in de behuizing wou inbouwen … en ik pak de print precies bij de voedings-elco beet die nog aardig geladen was :slight_smile:

Bekend probleem.
Maar aan de andere kant was er niets leukers dan een geladen 400 volts elco naar een collega gooien (die hem dan uiteraard als een reflex opvangt) :joy:

Maar we kunnen beter weer on-topic gaan, en als er behoefte is de laatste berichten afsplitsen. Als jullie dat leuk vinden, laat dan maar even weten.

1 like

Ja, een geladen elco gooien is een classic :slight_smile:

Voor wat betreft afsplitsen: Misschien wel een goed idee. Als ik de usernames zo zie ben ik niet de enige (zend)amateur, dus misschien is het leuk om een topic over zendamateur/elektronica dingen te kletsen?

En nog een zendamateur hier.
PA5WIL

1 like

Leuk, bedankt voor het afsplitsen @Anton .

Weet iemand misschien goede instructies om een ferrietantenne te maken? (Of een toko die ze kant-en-klaar verkoopt natuurlijk). In het NTP topic vertelde ik al dat ik een DCF77 ontvanger gebruik voor tijdsynchronisatie en de ontvangst met de meegeleverde ferriet antenne valt wat tegen, dus het lijkt me een logische stap om te kijken wat ik daar kan verbeteren.

Kwam deze pagina tegen.
Vaak zijn het de lokale stoorbronnen die de ontvangst verzieken.

http://www.avr-asm-tutorial.net/avr_en/apps/dcf77_rcvr/dcf77_crossantenna/dcf77_crossantenna.html

Kijk eens op de site van Meinberg, de specialist in timeservers

Interessante link @Erik , bedankt voor het delen. Als ik het zo snel even doorscan zit daar nuttige info tussen.

@xs4arnold meinberg ben ik uiteraard rondom dit onderwerp al vaak tegen gekomen :slight_smile: . Mijn grootste bezwaar is dat de benodigde drivers voor zover ik kon vinden closed source zijn.

Voor linux lijkt de driver open source te zijn:

Voor Meinberg klokken die via RS-232 gekoppeld worden.
nb. Als het een Pulse Per Second signaal is kan de “default” NTPD er ook al een groot aantal zelf afhandelen via bv. een RS-232.

Werkt dat DCF77 eigenlijk nog wel ?

Kheb hier ook zo’n tijdsding dat zeker al een jaar, geen tijdssignaal meer ontvangt.

Of het moet zijn dat “ze” het uitzendvermogen dusdanig hebben teruggedraaid of dat het door alleli “ethernet vervuiling/overstraling” het binnen in huis niet meer meer storingsvrij ontvangen kan worden.

DCF77 werkt zeker nog, naast de DCF77 ontvanger voor m’n ntp server heb ik ook een horloge wat ermee synchroniseert en dat gaat nog steeds prima.
Door de lage frequentie kan het wel een uitdaging zijn om het signaal te ontvangen. De storingsgevoeligheid voor grote apparaten in huis (koelkast, wasmachine, magnetron) is er bijna niet, maar soms kan het raam waar de ontvanger naast ligt open of dicht doen al impact hebben.
Ik heb onlangs de ontvanger voor m’n ntp server ca. 10cm verplaatst en dat maakt al een groot verschil. Bijgevoegd een grafiek van de “reachability” die ntp aangeeft voor de DCF77 clocksource, begin week 28 heb ik de module verplaatst:
DCF0_ntp_reach
Het is (nog) geen 100% maar wel stukken beter dan het daarvoor was :slight_smile: . De grote dips die je ziet zijn vaak verklaarbaar door weersomstandigheden tussen hier en Frankfurt.

Latere toevoeging:
Ik vind zojuist ook dit op Wikipedia: DCF77 - Wikipedia

Het lijkt er dus op dat we in ieder geval nog 10 jaar goed zitten :slight_smile:

1 like

Bedankt voor de link. Dat ziet er inderdaad open source uit :slight_smile:, maar dat lijkt ook wel echt alleen de driver te zijn, de rest niet.

PPS zal inderdaad wel lukken. Verder zitten er geen Meinberg specifieke drivers bij ntpd (Reference Clock Support). Op zich apart, want de manier van communiceren staat op de pagina waar je naar linkt zelfs gedocumenteerd (Meinberg Timestring), dat ziet er best simpel uit.

Idd met een beetje verplaatsen doet mijn DCF klok het weer. Het luistert wel heel, heel erg nauw. Ms komt het dat ik/wij hier sws in een (inmiddels/mogelijk) ether-vervuild gebied zitten of dat iets staat te aardstralen.
Zelfs FM met spriet en ook 433Mhz (dat toch way off MHz hoger is) doet het twee verdiepingen lager/hoger, ook al niet echt lekker.

Ik heb hier ook vrij slechte ontvangst van vrijwel alles. Het een combinatie van factoren (belangrijkste is vermoedelijk locatie zend masten vs. orientatie huis). vanaf 1 meter BUITEN de voorgevel (op straat dus) is er goede ontvangst.
FM, DAB gaat over het algemeen goed,
Binnen het kozijn is er enige ontvangst van DAB+, telefonie, digitenne … vanaf 1 meter binnenshuis geen DAB+, Digitenne, telefonie etc.
FM binnen gaat ook goed, Digitenne en DAB werken wel in het raamkozijn op 2+ meter hoogte.
(Of telefonie met ~50% packet loss, blikkerig geluid, tot stotterend etc). T-Mbolie gebruikt binnenshuis vaak VoWIFI. ipv. VoLTE/GSM.

Het maakt niet uit welke Mobiele provider hier gebruikt wordt de dekkingskaart waar ik ooit een link van had liet dit zien.

Moderne woningen zijn sowieso vaak al lastiger met radiosignalen van buitenaf. Omgeving en tijdstip spelen uiteraard ook mee. M’n horloge synchroniseert bijvoorbeeld altijd 'snachts en dat gaat eigenlijk altijd goed.

Nah modern…in 1982… is het beton gestort, maar er zit zeker ijzeren vlechtwerk in de muren.