Problemen met Wi-Fi als router Wi-Fi 6 = 802.11AX ondersteunt en aan staat

Volgens “Laptop verbindt niet met wifi 6” krijgen sommige apparaten in huis problemen met een router als die Wi-Fi 6 = 802.11AX ondersteunt en die modus aan staat. In dat geval gaat het om een KPN Box 12.

Is dat een algemeen probleem dat ook optreedt bij andere routers, zoals de Fritz!Box 5530 die door Freedom bij glasvezel wordt geleverd? Kan het zijn dat je ook met de 5530 de AX mode uit moet zetten voor een stabiele Wi-Fi verbinding met sommige apparaten?

Apparaten die uitsluitend de verouderde Wi-Fi-standaard 802.11b gebruiken (bijvoorbeeld Fitbit Aria WiFi-weegschalen), kunnen daarom niet samen worden gebruikt met moderne routers met Wi-Fi AX (Wi-Fi 6) en daardoor ook geen verbinding met de FRITZ!Box tot stand brengen.
bron

En WPA3 kan ook problemen geven met oude apparaten.

Meestal is het zo dat oude spullen alleen 2.4 GHz ondersteunen en spullen die je goed wilt laten performen moet je sowieso op 5 GHz hebben. Dus je kunt er mee wegkomen de moderne modes alleen op 5 GHz te configureren en de backward compatibility op 2.4 GHz. Als je router dat toelaat, natuurlijk.

1 like

Dat is omdat de 5530 de b standaard niet meer ondersteunt. Zie bron

In de aangehaald quote gaat het om apparaten die na het uitschakelen van ax mode wel weer goed verbinding kunnen maken in g, n, a of ac mode.
Vraag is of de 5530 daar ook last van heeft: Dat bepaalde apparaten die wel in een niet-b mode verbinding kunnen maken dan alleen goed doen als ax is uitgeschakeld.

De enige manier om dat uit te vogelen is door WiFi6 uit te zetten. Heb ik ook gedaan op de 5530, ik zie de meerwaarde van WiFi6 op dit moment niet zo voor m’n eigen huishouden. Ben benieuwd of de regelmatige klachten die ik krijg over WiFi nu weg blijven.
Moet eerlijk zeggen dat ik in de XS4ALL tijd een 7581 DSL modem had (geen WiFi6) die ook regelmatig gedonder gaf met WiFi, dus ik heb niet veel hoop. We gaan zien.