Unifi USG op glasvezel kabel

Hallo allemaal!
Ik heb een Freedom glasvezel aansluiting en op dit moment gaat de glaskabel rechtstreeks in de Fritzbox 5530. Deze week komt mijn Unifi USG binnen en deze wil ik rechtstreeks aansluiten aan de internetverbinding. Daarbij heb ik twee opties.

  • De fritzbox in bridgemodus zetten (is dit uberhaupt mogelijk?)
  • Glaskabel converten naar UTP en dan UTP in de USG (welke omvormer raden jullie aan?)

Wat zijn jullie suggesties/tips voor mijn setup?
Alvast bedankt!
Mvg,
Rick

Hoi @rickvl ,

De eerste optie valt al af. De FRITZ!Box is niet in bridgemodus te zetten.

Dan moet je inderdaad gaan kijken naar het omzetten van de glasvezel naar een signaal wat je router slikt. Alleen… dan is het wel van belang om te weten welke techniek er bij je zal worden gebruikt. Bij GPON komt er bijvoorbeeld al een ONT op de glasvezel te staan die het signaal omzet van glasvezel naar koper. Bij FTTH (of AON) ligt het er maar net aan welke aansluiting je op dit moment in huis hebt naar welke NTU of mediaconverter je moet kijken.

Mijn tip is wanneer je een eigen router gebruikt, om er eentje aan te schaffen met een SFP poort. Ik heb zelf bijvoorbeeld een Edgerouter 4 direct op de glasvezel aangesloten met een SFP module. Werkt prima en geen andere actieve apparaten tussen de glasvezel en de router. Minder kans op falen van de hardware. :wink:

Nu weet ik dat de USG geen SFP heeft, maar misschien kun je kijken of je deze kan omwisselen voor een USG Pro. Die heeft dat wel. Wel wil ik even gezegd hebben dat het een advies is wat ik geef, maar niet iets is wat we daadwerkelijk op de helpdesk kunnen ondersteunen, maar je kunt hier op de community vast wel mensen om hulp vragen, mocht je er niet uitkomen :slight_smile:

1 like

Gaat de USG genoeg doorvoer leveren? Die is toch gecapped op 85 Mbit als IDS en IPS aanstaan? Ik heb zelf geĂĽpgraded naar een UDM Pro.

Helemaal met Bastian eens: Een EdgeRouter is een mooie router met een prijs.

Ligt aan het type FTU dat je hebt. Wanneer je een TK01-grondplaat hebt, kan je op Marktplaats zoeken naar een ZTE ZXHN F3100. Die klik je er zo op en termineert je glas direct naar een gigabit ethernet trunk. Op je router hoef je dan alleen maar een PPPoE-client te draaien en alle traffic op de WAN te taggen op VLAN 6.

Heb je een andere FTU of wil je het helemaal zelf doen, kan ik een TP-Link MC220L als mediaconverter aanraden, met daarin een TP-Link TL-SM321B SFP-module. Dan heb je alleen nog een LC/PC naar (waarschijnlijk) SC/APC-kabel nodig, en een SC/APC-koppelbus. Maar bij hele oude FTU’s kan het zijn dat je een SC/PC-connector hebt. Die is blauw in plaats van groen. Dan heb je dus een LC/PC naar SC/PC-kabel en SC/PC-koppelbus nodig.

Sluit in ieder geval nooit blauwe stekkers op groene bussen aan en vice versa. Ze passen fysiek wel, maar de hoek van de vezel is anders, en die kunnen (lees: zullen) elkaar beschadigen zonder dat je dat direct merkt.

Neem je een router met SFP-mogelijkheid, kan ik diezelfde SFP-module ook aanraden, en geldt voor de kabels hetzelfde. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Turris Omnia als router, met die SM321B SFP-module.

1 like

Ja kan allemaal prima. Ik draai het ook zo. Heb zo’n TP-Link MC220L converter met een random SFP (wel eentje met de juiste specs natuurlijk). Qua kabels even kijken wat aan beide kanten zit. SFP module en kabel besteld bij FS.

Was even knutselen met de PPPoE en MTU’s op de USG3 maar uiteindelijk allemaal 100% aan de praat gekregen. Als je het geld kunt missen, zou ik overigens lekker upgraden naar de UDM-Pro. Stuk beter (meer cpu voor routing mocht je veel vlans hebben en niet de 85Mbps limiet voor IDS/IPS), en CloudKey+protect ingebouwd. Ik was zo dom om een losse USG3 en CloudKey Gen2+ te kopen…

Ik zit met een vergelijkbaar probleem. Maar ik ben overgestapt naar Freedom. Dus ik had een werkend USG via PPPoe en nu komt er een Fritzbox 5530 tussen. Zijn er uberhaubt mogelijkheden om een USG aan te sluiten op de Fritzbox 5530 ? En hoe moet je deze dan configureren?

Gewoon niet doen; geen Fritzbox huren, geen monteur laten komen, maar in plaats daarvan een media converter gebruiken zoals ik in m’n vorige post beschrijf. Bij glas van KPN aangelegd na ~2016 is het het makkelijkst om een ZTE ZXHN F3100 te gebruiken. Wellicht heb je die nu wel al. Fysiek hoeft er helemaal niets te veranderen als je van een andere provider overstapt op dezelfde lijn. Media converters hoef je ook nooit terug te sturen naar je vorige ISP, dus kan je laten zitten.

Let er daarbij wel even op dat Freedom geen NTU’s uitlevert. Mocht de NTU die je mogelijk al op locatie hebt liggen bijvoorbeeld kapot gaan, dan hebben we hier geen vervanging voor die we op zouden kunnen sturen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de mediaconverter en de eventuele vervanging hiervan.

Persoonlijk zou ik gaan voor een oplossing waarbij de router die je gebruikt direct op de glasvezel aangesloten kan worden. Persoonlijk heb ik bijvoorbeelde de Edgerouter 4 met een SFP direct op de glasvezel aangesloten. Werkt perfect en minder gedoe met nog een extra apparaat op de verbinding die problemen kan veroorzaken of stuk gaan. :slight_smile:

maar welke NTU is nu geschikt voor Freedom (Internet & TV) ??? Kevin schrijft over een “media converter” maar in samenwerking met KPN … werkt die hardware dan ook voor Freedom.
Waarom kan Freedom geen NTU aanbevelen ook al leveren ze geen support op de NTU?

In principe staan alle voorwaarden waar een NTU aan moet voldoen op onze website. Zie Algemene instellingen | Freedom

De NTU’s die KPN levert werken voor het grote gedeelte gewoon met de verbindingen van Freedom. Daarnaast zijn er heel veel verschillende NTU’s die op weer evenveel verschillende FTU’s passen. Dus welke NTU je nodig hebt ligt aan de grondplaat waar de glasvezel op afgemonteerd is. (en om het nog makkelijker te maken heeft ZTE de TK01 en TY01 veriant van de NTU precies dezelfde benaming gegeven… maar goed ik dwaal af).

NTU’s werken dus gewoon op de verbinding van Freedom. Alleen ben je dan dus wel zelf verantwoordelijk voor aanschaf, onderhoud en vervanging van deze NTU. En natuurlijk kunnen we je wel aangeven welke NTU je zou kunnen aanschaffen voor je verbinding, ook al ondersteunen we dat niet. Dan moeten we natuurlijk wel weten welke grondplaat er gebruikt wordt.

In een geval als dit moet je eigenlijk altijd even een foto van je aansluitpunt laten zien, en de router die je daarop wilt aansluiten. Alleen dan kan er gedegen advies gegeven worden over wat je dan moet aanschaffen.

Overigens kan je de de termen “NTU” en “media converter” door elkaar gebruiken. Met “NTU” doel ik op een media converter die een pasvorm heeft van de FTU / grondplaat en daarop geklikt kan worden. Maar er zijn ook media converters die je met een SFP-module en een glasvezelkabel aansluit.

En in sommige routers kan je inderdaad direct een SFP-module stoppen, maar dat zijn er relatief weinig.

Het lijkt voor mensen met kennis simpel… maar wat is nu weer een “grondplaat”. ja ik mis die uitleg en alle termen worden door elkaar gebruikt dus nogmaal een poging :slight_smile:
bij deze de foto’s en dus de vraag wat is er nodig om de Unifi USG aan te sluiten op het glasvezel-kastje?


het gele kabeltje gaat nu naar de Fritzbox maar die wil ik eigenlijk er tussenuit halen.

ik heb zojuist besloten om mijn overstap naar Freedom te annuleren. ik ben namelijk zelf alles aan het uitzoeken terwijl er de 19e een monteur langs zou komen om alles te installeren, maar die is helemaal niet geweest. resultaat; mijn netwerk werkt niet meer goed omdat de Fritzbox alle IP-adressen door elkaar heeft gegooid en we hebben nu twee dagen geen TV (het kastje zit nog in de doos).
Freedom maakt veel “tickets” aan maar niemand neemt contact op. Je kunt ze overigens ook niet bellen met een vraag want er wordt nergens een telefoon nummer vermeld. Het installatie bedrijf moet ik ook telkens zelf bellen en dan wordt dat (weer) genoteerd maar ook daar neemt niemand contact op.
al met al :smirk: :woozy_face: :slightly_frowning_face: :sob: :rage: :rage:

  1. Een SC/APC naar LC/PC-kabel (bijvoorbeeld deze);
  2. Een TP-Link TL-SM321B SFP-module;
  3. Een TP-Link MC220L media converter;
  4. Een ethernetkabel.

En dan op je router zorgen dat er op de WAN-interface een PPPoE-client draait en verkeer wordt voorzien van 802.1Q-tags in VLAN 6.

Kevin, bedankt voor de hulp en het duidelijke antwoord. Hier kan ik wat mee.

De fritz.box deelt de adressen uit en gebruikt hier een voor hem een standaard adres bereik. Het eerdere modem/router had zijn eigen bereik waarvan de Fritz geen weet had.

Gelukkig kun je dat instellen zoals het was en ook bepaalde computers etc. steeds hetzelfde IP adres te geven. Het is wel even puzzelen in het begin maar als je er Ă©Ă©n hebt gehad dan zijn de volgende snel gedaan.

Tja, glasvezel komt in vele vormen en een NTU/mediaconverter maakt het koppelen gemakkelijk maar dan moet je weer eerst de juiste NTU vinden. Wat ik op de foto zie is FTU waar dan direct de glasvezel aangesloten kan worden. Het gele kabeltje (glasvezel) of de vervangende kabel die bij de Fritz!box zit kan daarin. Het is belangrijk bij glasvezel om schoon te werken en dus niet de uiteinden aan te raken en erop letten dat je de bescherm dopjes verwijderd voor het insteken.

Dat de monteur niet op afgesproken dag langskomt en alles voor jou in orde maakt is verschrikkelijk want jij bent thuis en kijk met verlangen uit dat er een busje stopt die jou helpt. Je hebt er ook geld voor over die service te hebben en het is dan helemaal frustrerend dat je daarna ook nog eens nergens een antwoord vindt waarom het fout gaat.

Ik zie dat Kevin zojuist de NTU informatie heeft geplaatst.

Nog wat duidelijk over de glasvezel kabel. De groene stekker gaat in de FTU net als nu het geval en de blauwe stekker gaat in de Frtiz!box.

Nou, de blauwe stekker zou dan in de SFP-module in de mediaconverter gaan. In de Fritzbox die je nu hebt zit ook gewoon een SFP-module overigens, die ook in zo’n MC220L zou passen. Dus in principe is een MC220L het enige dat je zou hoeven aan te schaffen, maar dan moet je wel die Fritzbox blijven huren van Freedom (omdat je dan de SFP-module blijft gebruiken).

Als je zelf een SFP-module en bijbehorende kabel aanschaft, kan die Fritzbox terug en bespaar je weer 2 euro per maand.

Let in ieder geval altijd op dat je nooit groene en blauwe connectors met elkaar verbindt. Ze passen fysiek wel, maar de hoek van de vezel is anders en dus zullen ze elkaar beschadigen. Ik meen dat de SFP-modules van de Fritzboxen LC/APC-connectors hebben, en die kabel kan je dus niet in een SM321B stoppen. Het past wel, maar het gaat kapot.

Let daar echt op, @MVo. Dat is eigenlijk het enige dat je echt kapot kunt maken bij glasvezel.

Dank voor de uitleg!
Ik heb inmiddels een EdgeRouter X SFP bemachtigd.
Weet iemand welke SFP module compatible is. Zie bijgevoegde foto mijn mijn glasvezelkabel die nu de fritzbox in gaat. Ik weet dat er meerdere soorten glasvezel aansluiting zijn maar geen idee welke ik moet hebben.


Als je diezelfde kabel wilt blijven gebruiken heb je een SFP-module nodig met een LC/APC-aansluiting. Verder heb je er een nodig die uitzendt (TX) op 1310 nm en ontvangt (RX) op 1550 nm, met de laser gespecificeerd op 10 km. En dan ook nog eentje die compatible is met je router, waar misschien een support list voor bestaat, of misschien ook niet.

Je zou eerst de SFP-module eens uit je Fritzbox kunnen halen en die in je router kunnen stoppen om te testen.

Zelf gebruik ik op KPN NetwerkNL een TP-Link TL-SM321B in een Turris Omnia, en dat werkt prima. Die heeft alleen een LC/PC-aansluiting, dus dan zou je de kabel naar je patchcover moeten aanpassen, of een verloopkabel ertussen moeten zetten.

1 like