Hoi! Ik heb samen met iemand van Soverin dit draadje gelezen en haken toch graag even in op de conversatie om misverstanden te voorkomen. En om wat uitleg te geven over hoe het werkt en wat je kan verwachten.
Onze e-mail wordt geleverd en beheert door onze partner Soverin. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van alle e-mails die gestuurd worden naar @freedom.nl en eigen domeinnamen.
De personen hier weten waarschijnlijk wel dat vele e-mail exchanges in het internet landschap streng zijn en dus zoveel mogelijk doen om spam, phishing en ongewenste mail te voorkomen en te weren.
Zoals net ook zei:
Soverin wordt verwacht, waar zij zelf ook voor staan, om een veilige mail dienst te leveren. Daarbij hoort ook een stuk filtering van e-mail bij, voor inkomend als ook uitgaande email. Het is niet verantwoord om publiekelijk informatie te delen over de werking van (spam) filtering. Je zal begrijpen dat dit erg nuttige informatie is die gebruikt kan worden om de filters te omzeilen. Zoals bekend is maakt Soverin o.a. gebruik van Rspamd & Cloudmark.
Rspamd is relatief transparant in welke score het geeft en waarom. De software van Cloudmark gebruikt Soverin op eigen apparatuur. Regelmatig worden kenmerken opgehaald en lokaal tegen de email data gehouden. De resultaten worden in de email headers gezet voordat de mail in de mailbox wordt afgeleverd. Aan de hand van deze headers en de spam instellingen een e-mail in de spamfolder- of in de postvak in geplaatst. Waarbij de spam instellingen van toepassing zijn op de score van Rspamd. Deze spam score in de MIJN Freedom omgeving aanpassen bepaald in welke folder de e-mail wordt geplaatst. Alles onder de ingestelde score, in postvak in. Alles erboven wordt in de spam folder geplaatst.
De headers gemaakt door de Cloudmark service zijn inderdaad cryptisch en niet transparant. Dit maakt dat lastig te begrijpen is waarom iets een score heeft gekregen. Wij weten dat er false positives zijn waardoor, met name nieuwsbrieven, toch in de spam folder terecht komen. Er wordt bij Soverin gewerkt aan extra logica om dit te verbeteren, zonder dat er informatie terug naar Cloudmark wordt gestuurd. Daarnaast om de Cloudmark score onderdeel te laten worden van Rspamd, al is dat minder makkelijk dan gedacht.
Voor nu moeten we toch melden dat Cloudmark niet per gebruiker uitgezet wordt maar dat de velden: ‘Nooit markeren als spam’ wel invloed heeft hierop. Als je een domein zoals ‘*@freedominternet.nl’ in het veld bij ‘Nooit markeren als spam’ invult, ongeacht of de score bijvoorbeeld 14,9 op Rspamd heeft of score van 100 op Cloudmark, dan wordt deze afgeleverd in de postvak in.
Wij zijn regelmatig met Soverin in gesprek om zaken te verbeteren waaronder ook de aanpak van abuse. Want jammer genoeg kent ook onze gebruikers situatie waar dat mis gaat. Daarin zijn we blij dat er een systeem is die detecteert dat er mogelijk misbruik wordt gemaakt. Want een blokkade op IP-adressen, domeinen is een groot probleem. Zeker als het bij grote leverancier is van exchanges.