Eigen router aansluiten bij Freedom - Asus AX92U

Ik heb deze topic gelezen en ben natuurlijk al een stuk verder gekomen. Maar nu zit ik toch met een probleem waar ik graag hulp bij kan gebruiken. Op 1 juni komt er een monteur om mijn modem aan te sluiten van Freedom (FritzBox 5530) maar zelf wil ik graag mijn eigen router blijven gebruiken, de Asus AX92U.

Nu heeft iemand mij al heel goed geholpen in dit draadje:

Maar nu zit ik toch nog met vragen en dacht dan zelf maar even een topic te openen. Ik heb een Genexis glasvezel kastje hier hangen (zie foto 1), die is opgehangen door ReggenFieber (als ik het goed heb). Daar zit dus al een UTP uitgang op en voor telefoon (en ook TV), maar dat heb ik allemaal niet nodig, ik heb alleen Internet bij Freedom wat ik ga afnemen.

Nu kreeg ik gisteren mijn FritzBox 5530 binnen en tot mijn verbazing zie ik dat deze glasvezel voorbereid is. Dus er gaat geen UTP kabel de FritzBox modem in, maar een glasvezel kabeltje (Fiber Optie Cable). Beetje vreemd, want mijn Genexis kastje heeft zo’n uitgang niet en ik verwacht dat de monteur deze dan ook zal demonteren en daar iets anders gaat plaatsen. Het witte kapje wat we er ook bij hebben gekregen (zie foto 2).

Nu zit ik dus even te denken, hoe moet ik nu verder? Want ik dacht dus, vanuit die andere topic, dat ik gewoon via een UTP kabel, vanuit de Genexis kastje, naar mijn eigen Asus router ga en dat ik dan alles kan instellen en gebruiken. Ik krijg nu een beetje het idee dat ik de FritzBox moet gebruiken, of heb ik het nu helemaal mis?

Maak ik me te druk om niets? Of kan ik toch de FrtizBox router in Bridge (of zoiets) plaatsen waardoor ik gewoon mijn Asus router kan blijven gebruiken of kan ik toch dat andere draadje aanhouden (de andere topic) en is het zo gepiept? Ik heb wel wat verstand van kabel internet modems, maar dit glasvezel gaat mij toch iets te ver boven mijn petje. Iemand die mij hier nog mee kan helpen en natuurlijk het liefst nog voor a.s. dinsdag, want dan komt de monteur en ik ben toch wel een beetje graag op de hoogte wat er gebeurd of moet gebeuren.

Dank jullie wel en fijn om nu ook Freedom klant te zijn.

Foto 1:
iu-1

Foto 2:

In principe kun je ook een mediaconverter gebruiken, om het “glas” om te zetten naar “RJ45”.

Wat je dan wel moet weten, is welke SFP module je moet hebben, specifiek: Wat zijn de gebruikte golflengtes voor Tx en Rx. Maar daar kan de helpdesk je beter mee helpen.

Waarom je ASUS niet gewoon op de Genexis?..
Ik heb een 1Gbps Genexis die ik op een Switch aansluit, waarmee VLAN4/6 verder over het in huis netwerk verdeel.
De firewall staat elders en cat het verkeer om naar andere VLAN’s voor diverse functies.

nb. VLAN 4 (TV) is native aangesloten, VLAN6 gebruikt PPP. (Je kan proberen of mini jumbo frames (MTU=1508) op je router werken, dan kun je 1500B pakketten gebruiken richting internet.

1 like

Als je een Genexis hebt, dat is ook maar een Media Converter. Zit wel in een handige behuizing die je op de glasterminatie kan klikken.

Ik snap niet helemaal waarom je een Fritzbox huurt en een monteur laat komen als je die niet wilt gaan gebruiken. Die monteur zal waarschijnlijk die Genexis-mediaconverter van je grondplaat afklikken en die patchcover erop zetten. Dat wil je juist niet als je een eigen router (met ethernet WAN) gaat gebruiken.

Dus dan kan je twee dingen doen: nadat de monteur weg is die patchcover weer verwijderen en de Genexis-mediaconverter terugplaatsen, of de monteur afbellen en zelf nu al je eigen router op de NTU aansluiten. Ik zou persoonlijk dat laatste doen.

3 likes

Hoi @Kevin
Dank voor dit bericht, maar dat was mij dus nog niet duidelijk of dat zomaar kon/kan. Dus ik kan gewoon de stroom van de Genexis-mediaconverter erop zetten, UTP aansluiten en deze dan aan mijn router ASUS hangen?

Maar je zegt dat ik nu al kan doen, zit er dan nu al internet op de glasvezel (ben pas per 1 juni klant)? Kan het natuurlijk eerst zelf even proberen en als het me niet lukt toch de monteur het laten doen. Of begrijp ik het nu verkeerd?

Ja, dat kan. Vaak werkt je verbinding al een paar dagen eerder, dus het zou zomaar kunnen dat je gewoon al online komt zelfs.

1 like

Dan ga ik het proberen :slight_smile:

Ik denk dat het nog niet werkt want het R/T lampje brand niet, de bovenste twee wel (power en wan) maar krijg geen internet.

Misschien het weekend nog eens proberen @Kevin ?

Dat het nu nog niet werkt, is nog geen reden voor paniek. Ik weet ook niet wat de leds bij die oude Genexis NTU’s betekenen. Bij de laatste generatie NTU’s (ZTE ZXHN F3100) heb je er drie: power, ethernet en glas. Als ‘ethernet’ brandt/knippert, betekent het dat je router is aangesloten, en als ‘glas’ blandt/knippert, betekent het dat er verbinding is met de wijkcentrale.

Dan zou het dus betekenen dat wanneer ‘glas’ brandt, je verbinding zou moeten werken. Maar ik weet dus niet zeker waar ‘wan’ en R/T’ bij deze NTU voor staan. Je zou het kunnen uitzoeken door de ethernetkabel eens los te trekken en te kijken of er dan iets uit gaat. Als ‘wan’ blijft branden, heb je kans dat het vergelijkbaar is met ‘glas’ op de nieuwere NTU’s.

Wellicht kan ik een datasheet voor die Genexis vinden ergens. Welk type is het exact, weet je dat?

Verder kan je hier vaak ook zien of je verbinding al actief is. In mijn geval staat die datum zelfs een goede week eerder dan de ingangsdatum die ik verwachtte. Maar toen had ik de sleutel voor m’n huis nog niet, dus ik weet niet of het toen ook echt al werkte.

Ben niet snel in paniek, wil dat het goed werkt :slight_smile:
En als ik het nu al kan proberen, is dat wel handiger, ook als er geen monteur hoeft te komen. Maar goed, als het niet anders is, dan laat ik het hem toch installeren en controleren, dan weet ik zeker dat ik wel internet net :slight_smile:

Maar ik denk dat we hier de Genexis FXP100 hebben. Daar hebben ze het over, toen in 2010, wat ik kan vinden.

Ben net even aan testen geweest met een TP-Link Deco M4
Die kan ik ook aansluiten en dan zet ik hem op PPPoE met gebruikersnaam en wachtwoord, die op jullie site staat, maar dan zegt die dus dat ik geen internet heb.

Straks moet ik wel op mijn ASUS, maar dacht nu even voor de test niet mijn huidige instellingen te gaan rommelen :slight_smile:

Hi @Kevin
Bij mijn Freedom staat nog niets aan datum.
Ik zal nog gewoon geduld moeten hebben, denk ik. Tenslotte gaat het ook pas 1 juni in. Oh ja, dat krijg je als je graag naar Freedom wil :slight_smile:

Ik heb eens gezocht naar dit type NTU, en het lijkt erop dat wanneer ‘wan’ brandt, dit betekent dat er een optische verbinding met de eerste glasvezel is, en wanneer ‘R/T’ brandt (wat kennelijk voor radio/tv en niet receive/transmit staat), er een verbinding met de tweede glasvezel is. Die tweede wordt alleen eigenlijk nooit meer gebruikt.

Dat zou betekenen dat er in ieder geval wel licht op je glasvezel staat, maar het wil natuurlijk niet zeggen dat je ook al op Freedom’s access router uitkomt.

Had je hiervoor wel glasvezel bij een andere aanbieder, of was je lijn hiervoor niet bezet?

Nee @Kevin, de lijn is niet bezet. Ik heb jaren geleden glasvezel gehad en toen over gegaan naar Ziggo en nu gaan we weer naar glasvezel. Dus al een hele lange tijd geen glasvezel meer gehad. Hmm, de verbinding is er dus wel, dat is wel een goed teken :slight_smile:

Zou het dan misschien aan de TP-Link Demo M4 liggen? Daar kan ik wel in kiezen voor PPPoE en dan moet ik login en wachtwoord invullen. Dan zou die het toch moeten doen, als de lijn het doet :-). - deze M4 heb ik alleen nu om even te testen natuurlijk! Ik ga straks wel mijn Asus gebruiken, veel beter en denk ik handiger. Maar wil nu niet alles door elkaar heen halen en daarom maar eerst even testen met een andere router, als de M4 het aan kan.

Doet die TP-Link wel 802.1Q? Want als je je traffic niet tagt op VLAN 6, werkt het sowieso helemaal niet.

Daar vraag je me wat @Kevin
Ik heb hier de specificaties van de TP-Link:
https://www.tp-link.com/nl/home-networking/deco/deco-m4/#specifications

En hier van de Asus RT-AX92U, die ik eigenlijk wil gaan gebruiken:
https://www.asus.com/nl/Networking-IoT-Servers/WiFi-6/All-series/RT-AX92U/techspec/

Ben jammer genoeg niet zo technisch om hier iets uit te halen waar jij het over hebt :frowning:

Nou ja, het is wel vrij cruciaal dat je 802.1Q en VLAN-tagging snapt op het moment dat je een eigen router wilt gaan gebruiken bij Freedom en eigenlijk iedere andere VDSL/FttH-provider.

Op het moment dat je alleen PPPoE PADI-packets verstuurt op een ongetagd VLAN, komen ze nooit bij de access router aan, en zal, zelfs als de glasvezel werkt, je verbinding niet werken. Dus je maakt dan denk ik meer kans met die ASUS-router, maar lees wel heel goed het stuk over VLAN’s door. Alleen PPPoE is echt niet genoeg. Het moet echt PPPoE op VLAN 6 zijn.

Daar heb ik deze topic voor:

Tenminste, ik neem aan dat ik deze wel begrijp en dat het wel moet kunnen werken en volgens mij ook niet echt ingewikkeld is. Als ik dat volg wat daar staat natuurlijk :slight_smile: - Mmm, het is dus allemaal iets minder makkelijk dan ik had verwacht (als je weet waar je het over hebt - daarom misschien ook handig als er een monteur komt) HAHAHA

Volgens mij is het hem wel gelukt uiteindelijk, maar ook in dat geval moest ik erop aandringen dat VLAN-tagging wel gedaan moest worden. Zo te zien is het nogal vaag in die GUI, maar is er een IPTV setting waar je bij Internet de optie VID op 6 moet zetten.