Eigen router AX88U

Dus moet eigenlijk de kabel uit media converter op poort 1 doen van de Ax88u en dan die instellingen en dan zou het moeten werken?

Nee. Poort 1 op je Asus (eigenlijk: poort 1 - 4) communiceren op het intern netwerk. Er is een aparte WAN-poort. Echter, daar moet je dan wel per PPoE je internet verbinding op kunnen zetten / instellen. In mijn situatie is dat zo.

Ik heb een donkerbruin vermoeden, dat jouw glasvezel modem een switch aan boord heeft, waarover reeds je internetverbinding op ingesteld is.

“Voordeel”: geen gedoe met instellingen, je krijgt 4 poorten in je meterkast en geen extra apparaat nodig om de verbinding op te stellen.

Nadeel: minder mogelijkheden, je moet er maar genoeg aan hebben.

Ik vermoed dat de internetverbinding al is ingesteld op de glasmodem / media convertor, omdat je begint over LAN poort 1. Deze eerste poort wordt door de Fritz!Box gebruikt als uplink, als je internet verbinding ervoor al gelegd is. Het opzetten van een PPoE verbinding is dan niet relevant. Dus in het geval van je Asus, kom je uit op AP-modus (beperkte mogelijkheden). Je gebruikt dan nog steeds de WAN-poort. Het levert qua instellingen niets meer op, dan je RT-AX88U achter je Fritz!Box zetten. (Je Fritz!Box valt niet te integreren met AiMesh. Dus ik zou tenminste WiFi uitzetten (want hooguit WiFi-5) en alleen maar kans, dat je draadloze netwerken elkaar in de weg zitten. In ieder geval aparte draadloos netwerk namen.)

Ook in het geval van wired backhaul gebruik je een LAN-poort van de master naar de WAN-poort op de slave; dit houdt alle 4 LAN-poorten op de slave vrij voor andere apparaten (of doorlussen naar een volgende slave).

Wellicht kan tech support van Freedom wat meer zeggen over jouw “media convertor”.

Oh, en wat Kevin hierboven terecht zegt: je wil dubbele NAT voorkomen (dus 1 intern ip-bereik / alleen NATten op je hoofdrouter, voorkomt gezeur. De rest hang je aan elkaar met switches, die de het IP-bereik niet veranderen).
Ten overvloede: de moderne Asus routers (ondersteunen AiMesh 2.0) kunnen wel standaard een VLAN instellen op de WAN-poort om internet te kunnen instellen, maar niet overweg met type KPN/XS4ALL TV en VoIP. Zie uitleg eerder hierboven. Als je de firmware van je Asus apparaten gaat bijwerken, doe dat dan één voor één. Screen shots hieronder.

Op de NTU (Network Termination Unit) komt de glasvezel kabel binnen, die wordt hier getermineerd (het glasnet stopt). I.p.v. dat die “afgedopt” wordt, wordt deze verbonden met een media convertor (want je bent glasvezel klant). Deze zet het lichtsignaal om in wat onze computers begrijpen. Of de media convertor direct op het NTU kastje is geklikt (netjes) of ernaast hangt (T-Mobile?) maakt wezenlijk niet zoveel uit. Het gaat erom, dat je een ethernet UTP-kabel kunt inprikken. Het andere einde steek je in de WAN-poort van je Asus modem. Dit is dus je “internetverbinding”.
Daarnaast wil je liefst een ethernet LAN-kabel in een van de 4 of in zelfs 8 in het geval van de RT-AX88U, opdat je je Asus kunt instellen. -let op benodigde instellingen- In je Asus stel je dus op te bouwen PPoE verbinding in over de WAN-poort (waarin de kabel zit naar de media convertor).Op de Asus pas je NAT toe naar de interne poorten en de rest van je interne netwerk. Duidelijker kan ik het niet uitleggen.

Suc6

Ja ik heb nu mediacoverter van t mobile:
CVT-3002 PLUS-DR
Daarop kan ik Utp kabel insteken en die naar de Ax88u wan en dan de pppoe instellingen doen.
En dan moet je de nat toepassen naar interne poorten?

Correct, NAT wordt automatisch ingesteld op de RT-AX88U. Wat dit doet is netwerkpakketjes vanuit je intern netwerk doorlaten naar internet en vice versa. Deze omzetting in IP-bereik wil je maar 1 keer doen.
Dus: niet een router (bijv. Fritz!Box) achter je RT-AX88U verbinden en die ook instellen alsof die ook internet moet instellen. Deze stel je in als “met een ander apparaat internet verbinding maakt”, en dus onderdeel is van intern netwerk. (het is niet de eerste WAN insteloptie en de netwerkkabel loopt dan van een LAN-poort op de Asus naar LAN-poort 1 op de Fritz!). Bij Asus is het wel verbinden LAN naar de WAN poort, waarbij het volgende Asus apparaat (de slaaf of satelliet, zo je wilt) ingesteld wordt in AP-mode of beter nog: AiMesh node. Maak je geen zorgen, dit gaat heel makkelijk in de interface op de RT-AX88U (+ Voeg AiMesk point toe). Draadloos verbinden kan ook, maar dan moet je ze (tijdelijk) erg dicht bij elkaar zetten. Er wordt dan gezocht, een paar minuten later is je extra apparaat ingesteld. Afhankelijk van je huis wil je dit, om een betere WiFi-dekking te krijgen.

Maar moet die fritzbox er dan toch tussen staan ? Want ik wil die er tussen uit

Nee hoor, dat hoeft helemaal niet om internet in te stellen. Sterker nog, ik heb het idee dat mijn intern netwerk sneller is geworden, sinds de Fritz!Box er tussenuit is.
De enige reden dat je een Fritz!Box wil blijven gebruiken, is wanneer je ook TV en/of telefonie afneemt. Dit geldt zeker zo wanneer je op het KPN WBA netwerk zit (XS4ALL).

Het is nu gelukt met de ZTE FXHN 3100 media converter van KPN alleen levert die wel 1000mbps?

Vreemd genoeg kun je de VLAN instelling onder de tab IPTV vinden in de sectie LAN.

Als je de wizard doorloopt staat er zelfs niets. Als je alles handmatig instelt, kun je het hier invullen.

Zorg ervoor, dat je de MTU en MRU waarden aanpast naar 1448 (allebei). Dat scheelt heel veel snelheid.

Dat is een gigabit media converter ja.

Probeer liever om RFC 4638 te gebruiken en een MTU van 1508 op je WAN-interface te zetten als die router dat ondersteunt, zou ik zeggen.

Dit is iets om uit te zoeken. De maximale MTU/MRU waarde is 1492 op de Asus, anders begint de interface te piepen / staat niet toe.

Oké bedankt dan werkt het nu eindelijk kan ik hele fritzbox er tussen uit halen.

Ja, dus je moet op de ingebouwde switch jumbo frames inschakelen, voor je LAN een MTU van 1500 gebruiken, voor je rauwe WAN-interface een MTU van 1508, en dan kan je PPPoE-tunnel een MTU van 1500 hebben. Dan hoef je ook niet aan MSS Clamping te doen.

Freedom ondersteunt dat, en ik heb dat vanaf het begin al werkend op een OpenWrt-router. Maar of die Asus dat ook kan, zal je moeten uitzoeken. Het is wel beter om het te doen wanneer het kan.

Alleen hoe kan ik nu ipv6 inschakelen. Want kan pass trough en kan native etc

Er moet een DHCPv6 Prefix Delegation Request worden gedaan binnen de PPPoE-tunnel. (Dus niet op de WAN-interface zelf.)

Ik weet niet hoe dat eruit ziet op die Asus. Heb je een screenshot?

Heb even van internet anders lukt zo niet.

Ik denk dat je Native moet gebruiken bij PPPoE.

Bedankt het werkt nu