Ik zou bij Freedom willen blijven, maar niet-alle tv kunnen opnemen is een onoverkomelijk obstakel

Helder dat het een kijkwens is dat bij ons flink minder is geworden.

Deels komt dat omdat er in zekere teveel aanbod is en wij ook andere dingen (willen) doen. Dan niet kijken, is voor ons een methode om geen TV probleem ‘meer’ te hebben omdat we ook niet meer mee wilden doen in de kijktijdrace.
De tijd dat we via 8 tuners & beamer HT-systeem allerlei opnames en filmavonden planden, ligt inmiddels dan ook achter ons.

Op onze breedtegraad zijn de standaard satellieten (mn Astra) idd veelal zuidwaarts gelegen. Indien je links kijkend naar het zuiden geen goed/vrij zicht hebt, wordt het lastig. Het fijne van Satelliet is dat er vaak meertalige ondersteuning is en - afhankelijk van ontvanger - simpel is op te nemen.

1 like

Ik heb hier ongeveer gezelfde situatie: Internet bij Freedom, TV bij Ziggo, Mobiel van KPN. Geen haar op m’n hoofd die er over denkt om alles bij 1 aanbieder onder te brengen.

Als je bij Ziggo een “normaal” TV abbo neemt (op basis van DVB-C) dan kan je het opnemen helemaal zelf thuis regelen, daar heb je geen extra opties op je abbo voor nodig. Je hebt dan niet vanuit Ziggo de diensten als streaming, begin gemist, uitgesteld kijken, enz., maar er zijn ontvangers die ook dat voor je regelen. Voor de ontvanger kan je dan kijken naar de linux gebaseerde ontvangers met DVB-C tuners, in mijn geval (VU+ Solo2 SE) neemt die op op een USB stick, de opnames zijn naar je PC te streamen of van de USB stick te lezen als je die in een PC met linux stopt. De belangrijkste keuze waar je dan voor staat is het aantal tuners, dat bepaald hoeveel zenders je tegelijk kan kijken/opnemen/enz. In mijn geval heb ik er 2 en dat is over het algemeen genoeg, een enkele keer moet ik even puzzelen hoe ik alles op kan nemen wat ik wil, vooral zo rond de feestdagen wil dat wel eens gebeuren.

Hoi

Zelf heb ik mijn settopboxen voor kabel en satelliet 2e hands van
marktplaats. Een paar tientjes per stuk. Beide hebben oa een ethernet aansluiting.
Die voor kabel heeft een ingebouwde harddisk. Hier kan ik via FTP bij.
Die voor satelliet neemt op via NFS (Samba kan ook).
Hebben SCART en HDMI. Een van de doosjes heb ik wel eens met een
verloopstekker aan de DVI van een monitor gehangen. Dat werkt dus ook.
Als je niet gaat voor een standaard Ziggo ‘oplossing’ kan er zo veel meer.

Ook hier is er geen analoge telefoon meer. Binnenkomende gesprekken gaan via Freedom, uitgaande via Internetcalls.
Een beetje freaky setup gemaakt met Asterisk. Geeft bij onbekende bellers de locatie van de beller weer.

Vr.Gr,
Rob

Dank, die mogelijkheid was ik helemaal vergeten. En Ziggo zelf zal er natuurlijk nooit reclame voor maken. Ze vermelden wel de mogelijkheid van gewoon televisie kijken m.b.v. een CI±module, niet dat je er nog andere apparatuur aan kunt sluiten.
Mijn huidige mediabox is een Cisco 8685DVB, een dual-tuner met harde schijf. Niks mis mee. Het liefste zou ik dat apparaat houden en als de harde schijf eens kapot zou gaan (niet vreemd bij een apparaat van acht jaar oud), die willen kunnen vervangen door een SSD. Geen idee of het mogelijk is, en daarnaast waarschijnlijk ook niet toegestaan door Ziggo (ondanks dat als ik bij Ziggo weg zou gaan die mediabox waarschijnlijk niet eens terug zou hoeven sturen). Maar goed, als ik die mediabox kan vervangen door een zelfgekocht DVB-C-ontvanger dan vind ik dat ook prima. Eigenlijk fijner, alleen jammer dat mijn abonnementskosten dan niet omlaag gaan (zoals ze wel omhoog gingen toen ik in 2009 bij UPC aan digitale tv met opnemen begon).
Zou mijn huidige smartcard (als het tenminste een smartcard is, dat kaartje is tenslotte uit 2009?) dan gewoon in de nieuw aangeschafte DVB-C-ontvanger kunnen?

Dank, maar in feite hoef ik niet méér, als ik in ieder geval maar hetzelfde kan doen als nu. Dat is: opnemen op een apparaat en bekijken via mijn eigen tv (ik woon alleen, één tv-toestel is alles waar ik behoefte aan heb). Of dat bij mij mogelijk is, weet ik niet (moet ik uitzoeken, advies is welkom). Ziggo zegt dat mijn tv niet gecertificeerd is. Maar dat certificeren zegt niet zoveel, het is niet hetzelfde als testen, en getest hebben ze de mogelijkheid vast niet. Mijn tv: Philips 32PFL9604 uit 2009. Heeft wel plek voor CI+ -module. Kan mijn tv kapot gaan als ik het uit zou proberen?
Als ik de smartcard gewoon kan overzetten van mijn mediabox in een zelfaangeschafte DVB-C-recorder, dan heb ik dat liever. En als ik er een nieuwe smartcard bij Ziggo voor moet aanvragen: prima (ik las op het forum van Ziggo dat je tegenwoordig de smartcard probleemloos uit de CI±module probleemloos kunt halen, m.a.w. dat het niet meer geïntegreerd is).

Hoi

Die moest ik even opzoeken;

Ik ken eigenlijk alleen maar kaartjes, geen modules. En kaartjes heb ik altijd probleemloos overgezet.
CI - CI+ compatibility is een issue zie ik hier en daar. Sowieso zit je met nieuwe standaarden meteen weer met oude zooi die niet meer werkt. Een settopbox is dan handiger, want dan hoef je alleen die te vervangen. Of alleen maar een software update te doen.
Misschien kan je je TV ergens op een forum terugvinden. En kijken wat de ervaringen van anderen zijn.
Mijn eigen TV is vrij oud. SD en beeldbuis. Als ik die ooit vervang word het waarschijnlijk een monitor. Geluid gaat toch al via de stereo.

Vr.Gr,
Rob

Als jij een gewone beeldbuis-tv hebt, SD, dan heb je neem ik aan ook het simpelste abonnement bij Ziggo. Ik wil zelf op z’n minst mijn huidige zenders (meeste in HD) blijven ontvangen, abonnement heet TV Start, voor mij genoeg zenders. Mijn tv is wel oud, maar functioneert nog steeds uitstekend, haarscherp beeld en full HD.
Wat betreft settopboxen: ik woon in voormalig UPC-gebied, dat levert beperkingen op. Een Humax werlt bij mij niet, en de Cisco die ik heb is in bruikleen van Ziggo. Die kun je ook nergens kopen. Als-ie stuk gaat (bijvoorbeeld de harde schijf), dan zal ik 'm denk ik niet zelf mogen repareren door er een SSD in te zetten (als ik al zou weten hoe ik dat moest doen).
Blijft over een apparaat zoals @pa4wdh noemde, bijvoorbeeld de VU+ Solo2 SE. Net vond ik de (betere? modernere?) VU+ Uno 4K SE DVB FBC Twin Tuner Linux Receiver 2160p. Maar het is allemaal nieuwe materie voor mij. Wat me opvalt: je schaft dan een apparaat aan dat in de eerste plaats ontwikkelt is voor satelliet-tv. En vervolgens zijn er aanpassingen gemaakt zodat ze geschikt zijn voor DVB-C. Misschien werkt het allemaal uitstekend. Maar het vervelende is dat ik eerst veel moeten uitzoeken, om erachter te komen of het ook bij mij gaat werken. Een test die mij enkele honderden euro’s kost en mislukt, daar zit ik niet op te wachten. En van Ziggo verwacht ik niet veel medewerking, wel info van mensen op het forum van Ziggo, maar die geven natuurlijk geen garanties.

Hoi

Ik zou dus echt op moeten zoeken hoe mijn abonnement tegenwoordig heet. Ze veranderen het steeds. Het was ooit het kaalste abonnement dat ze hadden.
Ik heb een oude Humax. Ik denk met een CI ipv CI+ kaart. Zuinig op zijn zegt iedereen.

Settopboxen kunnen best wel veel omzetten. SD → HD, HD → SD, 4:3 → 16:9, 16:9 → 4:3, 100 Hz, etc. HD kan je dus op een SD TV weergeven.
Ik heb er ooit een computer monitor aan gehad. En die kan toch echt geen 25 beelden per seconden interlaced. Via HDMI en DVI kan een monitor aangeven wat ie wel kan en dat maakt zo’n settopbox dan gewoon.
Dat satelliet ding (oude Dreambox) is nog gestoorder. Als ik een
willekeurig video omzet naar en MP4 en dan TS en dat in de opnamen
directory zet, speelt ie dat gewoon op de TV af. Incl doorspoelen en pauzeren. Als het 60 fps is, maakt ie daar gewoon 25 van.

UPC heeft wel meer problemen. Ook met internet. Ik ken iemand met Ziggo zakelijk internet in UPC gebied. Eindeloos ellende. Wachten op glas en gaan dan naar Freedom.

Er zijn ook gecombineerde Satelliet en kabel settopboxen. Sommige kunnen meerdere CI kaarten in.
Het is inderdaad heel veel uitzoekwerk.

Als je kosten wilt besparen, probeer marktplaats.

Vr.Gr,
Rob

1 like

Opnemen van zenders en vooral nog doorspoelen van reclame gaat absoluut bij alle aanbieders verdwijnen. De enkele aanbieders waarbij het nu nog wel kan, komt omdat het oude contracten zijn van de begintijd van digitale tv waar die aanbieders zeer veel water bij de wijn deden om maar digitaal tv kijken bij ons door te kunnen drukken.
Het is gewoon heel erg simpel. Een commerciële tv zender verdien enkel en alleen door het uitzenden van reclame. Zouden zij aan blijven bieden die door te kunnen spoelen, dan zal geen enkel bedrijf nog reclame bij ze in willen kopen waarmee ze hun bestaansrecht verliezen en dus zullen verdwijnen.

Niet kunnen opnemen en/of reclame kunnen doorspoelen bij Freedom heeft dus absoluut niets met Freedom en/of CD te maken, maar puur en alleen omdat je als nieuwe aanbieder nieuwe contracten af moet sluiten waar deze mogelijkheid uiteraard niet meer in zit.
Ik blijf het dan ook erg flauw/kortzichtig vinden dat er nog steeds reacties komen dat mensen weg gaan omdat ze niet op kunnen nemen of reclames door kunnen spoelen.

2 likes

Dat doorspoelen van reclame in opnames ‘absoluut gaat verdwijnen bij alle aanbieders’, dat wist ik niet. Het verbaast mij niet, jammer vind ik het natuurlijk wel. Ik heb trouwens nergens gezegd in mijn oorspronkelijke bericht (want ik ben de topicstarter) dat ik om die reden wil kunnen opnemen.

Mijn verlangen om alle zenders die ik kan zien ook te kunnen opnemen, komt vooral doordat ik op een zelf gekozen moment naar programma’s wil kunnen kijken. En ook bijvoorbeeld in delen. Ik heb weinig zin om gedwongen te zijn een film van twee uur in één zit te bekijken. Bovendien wil ik kunnen opnemen om niet bijvoorbeeld midden in de nacht voor de tv te hoeven zitten. En kunnen opnemen als ik niet thuis ben.
Dat (opnemen om op een ander tijdstip te kijken) kun je toch moeilijk flauw, laat staan kortzichtig vinden.

Wat de BBC betreft: daar zit helemaal geen reclame bij, dus daar valt niks door te spoelen. Maar ze zenden wel veel programma’s uit die ik wil zien. Door het uur tijdverschil soms later dan ik wil kijken. Dus wil ik kunnen opnemen.

Dat het een kwestie van contracten is of een aanbieder (hier dus in de eerste plaats Canal Digitaal en dan vervolgens Freedom) of er opnamen van een zender gemaakt mogen worden, dat had ik al aangenomen. En ik denk dat die contracten tussen sommige aanbieders en sommige zenders (specifiek: tussen Canal Digitaal en de BBC, maar kennelijk ook Duitse zenders) er nooit zullen komen. Omdat Canal Digitaal als satelliet-tv-aanbieder is begonnen, en omdat de BBC-kanalen free-to-air zijn via de satelliet, waren er in het verleden ook helemaal geen contracten nodig. Voor de kabel en voor IPTV zijn die contracten wel nodig, en zeker als het opnemen ervan wenselijk is.

Hoi

Content doorgevers betalen auteursrechten aan aanbieders. Zonder reclame betalen ze gewoon meer.
Opnemen en doorspoelen kan wel, maar dan betaal je daar extra voor. Dit verschil vind je ook terug in de abonnementsprijzen bij Ziggo. ‘Kabel TV’, voorheen Complete, kost meer dan Start.

Zelf kijk ik dus nauwelijks kabel. Satelliet is zo veel leuker. Ik heb een schotel genomen toen BBC4 van de kabel verdween. En vervolgens Sky Arts ontdekt.

Vr.Gr,
Rob

Let daarop en informeer bij de winkel waar je de ontvanger koopt. Voor zover ik weet zijn de meeste ontvangers voorzien van 1 (of meer) Smartcard slots en/of CI+ module aansluitingen, zelfs mijn relatief simpele ontvangertje heeft ze beiden. Zelf gebruik ik hem zonder smartcard (en een basis abbo van Ziggo), wat betekend dat NPO1, 2 en 3 in HD zijn, de rest in SD. M’n oude beeldbuis TV snapt HD toch niet :slight_smile: .

Mijn VU+ Solo SE is inmiddels een oud beestje inderdaad. Ik heb hem gekocht in 2018 en toen was het al niet het nieuwste :slight_smile: . FBC’s heb ik nu niet, maar zijn wel erg fijn om te hebben. FBC staat voor Full Band Capture en zijn qua vergelijkbaar met een stuk of 8 reguliere tuners. Nooit meer tekort dus :slight_smile: .
Jouw indruk dat het satelliet apparatuur is die geschikt gemaakt is voor DVB-C snap ik, en misschien (weet ik ook niet) is dat inderdaad de herkomst. Tegenwoordig wordt bij nieuwe modellen vaak direct aangekondigd welke tuners erin kunnen, en die bepalen of het DVB-C (kabel), DVB-S (satelliet) of DVB-T (digitenne) is, zelfs combinaties zijn soms mogelijk. Ik het dus de indruk dat ze tegenwoordig ook gewoon gemaakt worden met alle DVB vormen als doel.

1 like

:face_with_monocle: Mooi toegelicht en idd het verdienmodel van een zg “gratis/goedkoop” zenderaanbod is net als bij gratis mail en internet, dat er dan in ruil wat van iemands “vrijheid” wordt (in)gepikt.
Ook de mogelijkheid om een “uitzending” voor eigen “gebruik” te bewaren wordt allengs complexer.


Wat ik zelf merk dat de ontwikkeling van aandacht en zg. "bezit" aftroggelen, steeds meer aan het doorzetten is. Net als bij software, is de koop of gebruik van een film of muziek geen bezit maar een tijdelijk "recht" om onder strikte - vaak technisch situationeel afgedwongen - voorwaarden, te genieten.

Er is een parallel te maken met het Neo-liberale ‘verslavingsmodel’. In het begin is er een laagdrempelig (gratis/goedkoop) aanbod voor belevingen dat eenmaal men eraan gewend is om te kunnen blijven gebruiken dan tegen oplopende (betalings)voorwaarden kan worden gecontinueerd.

Zelf kijk/luister ik nauwelijks nog meer naar ‘entertainment’ zenders die elke 10-20minuten het nodig vinden om het programma te onderbreken voor een boodschap.
Los daarvan heeft dat - voor ons - ook te maken met een overvloed die anders dan kan/gaat overweldigen. Door iets niet te hebben om te gebruiken, ontstaat ruimte voor andere activiteiten.

3 berichten zijn gesplitst naar een nieuw topic: Monitor as tv screen

Ik bekeek zojuist de website van VU+ en tot mijn schrik gaan ze daar vol op ChromeOS inzetten, pas dus op als je een nieuwe VU+ overweegt.

Voor de VU+ Solo, Uno en andere Linux gebaseerde modellen ben je niet gebonden aan de fabrikant firmware. Het is heel eenvoudig om, bijvoorbeeld, OpenPLI te flashen. Dit is open source software met veel mogelijkheden. Zie de website van OpenPLI voor meer info.

De VU+ Uno SE die ik al jaren naar volle tevredenheid gebruik is voorzien van FBC-twin tuners. Hiermee kun je in theorie 8 kanalen tegelijk opnemen. In de praktijk zijn dat er minder, afhankelijk welke zenders je tegelijk wil kijken/opnemen.
Er zijn zowel DVB-S (satelliet) of DVB-C (terrestrial) uitvoeringen.

2e hands zijn ze vast nog wel ergens te koop.

Zo ken ik ze ook inderdaad, maar als ze zo sterk op ChromeOS inzetten als op hun website staat vrees ik dat de mogelijkheid om andere software te installeren snel gaat verdwijnen, daar zal ongetwijfeld een data gedreven businessmodel achter zitten.

Er staat me bij dat VU+ modellen niet eens meer geproduceerd worden. Vandaar dat ik zei dat ze 2e hands nog wel te verkrijgen zijn. Of een rest vooraad bij een electronica zaak.

En zolang er Linux als kernel op draait, loopt het met het “verplichte” ChromeOS wel los. Je bent helemaal vrij om er op te installeren wat je wilt, zolang de hardware het maar kan verwerken.

Was even afwezig, vandaar nu pas reactie.

Wat is het bezwaar tegen ChromeOS? Dat het van Google is? Tegen Google heb ik minder bezwaren dan tegen Meta. Maar dat is weer een heel andere discussie, en die sla ik nu over.

‘Er staat me bij dat VU+ modellen niet eens meer geproduceerd worden.’
– > Wat ik op een forum vond was een bericht van 2 maart 2022 van WanWizard: ‘At the moment VU+ can’t produce any hardware anymore, as the SoC supplier has stopped production for the OEM market, and their competitors are not present in the high-end market VU+ is building for.’ Zie Vuplus support by open pli - [EN] Enduser support - Forums.

Dat wil nog niet zeggen dat je geen nieuwe apparaten kunt kopen (want die zie ik online nog gewoon aangeboden), maar ik kan me voorstellen dat de ondersteuning van de fabrikant daaronder leidt. Trouwens, wat moet ik me voorstellen bij ondersteuning als er iets hardwarematigs kapot blijkt (vanaf fabriek)? Het is een Zuid-Koreans bedrijf met een (gebrekkig) Engelstalige site (vuplus.com, als dat tenminste de officiële site is), en enkel een contactformulier voor bugs. Bellen? Nee, vergeet het maar.

Tweedehandsapparatuur wil ik niet (zeker niet apparatuur met een harde schijf erin en waarbij de vorige eigenaar ik weet niet wat geïnstalleerd kan hebben op de geheugenchips; en in een vieze afstandsbediening heb ik ook geen zin).

Blijven over de dealers (vooral satellietwinkels, en via Amazon is het ook mogelijk). Ik heb er net eentje gebeld (cardwriter.nl, aangeraden door iemand op het Ziggo-forum). Die hebben o.a. DVB-C-ontvangers van VU+. Maar volgens de (niet al te sympathieke) mevrouw die ik sprak was het beslist niet mogelijk om zo’n apparaat bij Ziggo te gebruiken. Ik heb nog gevraagd waarom ze dan wel CI±modules verkopen, maar ben het onduidelijke antwoord weer vergeten. En ik heb het nog gehad over het ACM-besluit dat eigen apparatuur mogelijk maakt, maar ze bleef erbij dat ik bij Ziggo moest wezen voor eindapparatuur.

Ik vermoed dat de mevrouw hierboven toch niet gelijk heeft. Op de site van Ziggo vond ik naderhand bovendien het volgende, onder het kopje ‘Een eigen modem gebruiken’:

‘Kan ik ook een eigen mediabox op het Ziggo netwerk aansluiten?
Ja, je kan ook je eigen mediabox aansluiten als deze voldoet aan de Ziggo specificaties, waaronder ondersteuning van CI+ versie 1.2, 1.3 of 1.4.

Daarnaast moet de mediabox om kunnen gaan met de Ziggo smartcard. Afhankelijk van de regio waar je woont, betekent dit dat het apparaat met de Irdeto dan wel Nagra versleuteling van je smartcard om moet kunnen gaan. Vraag dit na bij de leverancier of fabrikant van de mediabox voordat je tot aanschaf overgaat.’

In de onlinetekst vind je ook een link van maar liefst 25 pagina’s over die Ziggo-specificaties, in het Engels (volledige titel:
‘ACM Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten
Ziggo DVB-C ontvanger specificatie’)

Daarna heb ik nog gebeld met de helpdesk van Ziggo en de vriendelijke medewerker verzekerde mij dat het zou moeten werken, ook in mijn voormalige UPC-gebied, met Nagra-codering. Uit de handleiding van de VU+ UNO 4K SE weet ik dat je een Xcrypt smartcard zo in het apparaat kunt steken en dat je voor Nagravision en Irdeto een CI±module gebruikt. Sleuven ervoor zitten beide aan de achterkant van het kastje.

(Moest nog wel even aan de Ziggo-medewerker duidelijk maken dat het mij erom te doen is tv, internet en mobiele telefonie bij verschillende providers te kunnen afnemen. En dat ik dus geen internetverbinding bij Ziggo heb of wil (dus ook niet de Next Mini kan gebruiken, die overigens wel heel fijn werkt, mijn vriendin heeft het sinds kort), maar juist bij Freedom zou willen blijven voor internet, en voor tv via coax bij Ziggo.)

Desondanks twijfel ik nog, want ik wil vooraf echte garanties dat het gaat werken, voordat ik geld ga uitgeven.

@JeroenT, even een kort antwoord van mij (weinig tijd nu).
Op het Nederlandstalige deel van het OpenPLI forum zijn zat mensen die de VU+, en andere merken STB’s, in combinatie met Ziggo gebruiken. Dus dat zal geen probleem mogen zijn.

Wat ondersteuning betreft heb je helemaal gelijk. Al die dozen komen uit het verre oosten. Ondersteuning komt voornamelijk van fora.

1 like