[Email:] Wensenlijst

Iedereen kan hier eigen wensen kenbaar maken, suggesties plaatsen die de dienstverlening en gebruikerservaring kunnen verbeteren.

Deze wensenlijst is voortgekomen uit het door @loopen topic over de beperkingen door PGP


Inventarisatie en status van wensen
 1. PGP sleutel behandeling op servers - ;
 2. POP-mail - (nog) niet beschikbaar en heroverwegingen
 3. Aliassen en Mailboxen - beschikbaar:
  5 mailboxen met ieder 12 @freedom.nl aliassen;
 4. Usenet - geen plannen voor usenet;
 5. Private hosting - staat op de planning;
 6. Forwarding functie @freedom naar extern @adres - beschikbaar via e-mail filter
 7. dark mode of custom CSS kan worden ingesteld voor de webmail - via workaround, Dark mode voor Elestic Skin zit nu in Roundcube 1.5 beta

1 like

Wegnemen beperkingen PGP met gebruik van webbrowser

Bij het lezen en verzenden van mail via de browser en het gebruik van PGP loop ik tegen een aantal hinderlijke beperkingen op.

 1. Als ik een bericht wil versleutelen dan gaat de server automatisch zoeken op openbare keyservers. Dat is op zich niet erg maar er is geen enkele controle op welke servers er gezocht wordt en als er geen publieke key wordt gevonden kan het bericht niet versleuteld worden.

Ik zou graag een mogelijkheid willen om deze servers zelf te beheren, zoals keyservers toevoegen/verwijderen alsmede een optie om een URL in te geven naar een private server waar de betreffende key te vinden is. Niet iedereen zet zijn publieke key namelijk op een bekende keyserver.

 1. Ik zou graag een mogelijkheid willen hebben om publieke keys op de server te bewaren als ASC-bestand. Hetzelfde idee als dat je in een email client een zogenaamde keyring gebruikt. Sommige partijen willen helemaal niet hun publieke sleutel op een openbare server plaatsen.

Dit hele verhaal is natuurlijk te omzeilen door de key te downloaden als ASC bestand en deze te uploaden naar een bekende keyserver, maar dat vind ik in strijd met de privacy. Ik wil niet zomaar andermans publieke key ergens op een server plaatsen als diegene dat niet zelf gedaan heeft.

Verder heb ik nog de wens om een nieuw gemaakte alias aan een bestaande PGP-sleutel toe te voegen. Nu moet de hele sleutel daarvoor opnieuw aangemaakt worden.

POP-mail

Uit nieuwsbrief 02 (11 februari 2020) “Zo overwegen we standaard VPN, een wachtwoordmanager en POP-mail.

Voor mij is POP een must have, weet iemand wat de status hiervan is bij Freedom (Soverin)?

1 like

Ik zou graag aliassen voor mijn freedom.nl adres willen aanmaken.

Hmm, vaag. Hier had ik anderhalve week geleden al op gereageerd, maar ik kon ruim een week niet op deze community komen. Zijn er issues geweest met de community en daardoor zaken verdwenen?

Dat klopt, op 27 november was er een storing

Ok, dat is jammer. Ik was niet alleen mijn inloggegevens kwijt maar er zijn dus ook enkele entries verloren gegaan.
Het is niet anders, doen we het nog een keer :slight_smile:

Ik zit dus ook al geruime tijd met smaad op POP te wachten. Dan pas kan ik echt volledig over van XS4ALL naar Freedom.
Ik hou niet van mijn mail op de server van de provider houden. Wil het lokaal hebben.
Ik heb meerdere devices en de MacBookPro (MBP) doet POP, waarbij de mail nog een maand op de server blijft staan, zodat ik er met de iDevices die op IMAP geconfigureerd zijn bij kan.
Ik begrijp dat dat serverruimte kost, zeker ook voor verwijderde berichten en zo.
Maar zijn er concrete technische redenen om geen POP te willen bieden?

3 likes

Zoals vorige keer ook beschreven zijn er wel trucjes voor om voor Freedom via een mail rule (in Apple Mail) alle binnenkomende mail te verplaatsen naar een lokale folder en het dan daar bekijken en te beantwoorden, maar dat zou dan een afwijkende werkwijze vergen van mijn andere mailaccounts en dat is niet handig.

1 like

Grotere_MailBak ?

tot 5 mailboxen met ieder tot 12 aliassen: heerlijk!
( en dat al na 1 jaar Freedom Internet )
Ongetwijfeld komen er straks mensen, voor wie die 25 Gb totaal-opslag niet voldoende blijkt.
TIP:
Voeg een Gb-abonnement toe, waar mee je met een handvol Euro’s per maand er 25 Gb bij krijgt, en je totaal dus op 50 (of zelfs 75) Gb wordt.
Dit is ook een manier om Freedom weer een beetje financieel te helpen. En je hoeft voor die extra opslag niet weer een nieuw account te nemen.

1 like

Lijkt me inderdaad een erg goede aanvulling. (met het gevaar natuurlijk dat je nog minder vaak je mailbox opruimt :innocent: )

Graag zou ik toegang tot usenet willen via Freedom, ofwel een newsserver op Freedom.
Newsxs slaat soms een bericht over lijkt het.

1 like

@Lidwien
Vanuit Freedom is eerder aangegeven dat er geen plannen zijn voor usenet.

1 like

De grootte van de mailbox staat toch los van de duur dat je mail erin blijft staan?

Ik heb dergelijke ruimte graag als webspace, zodat ik er bijvoorbeeld webalbums op kan publiseren. Maar die optie is er volgens mij nog niet.

Niet helemaal, want wanneer je iets ergens neerzet, dan heeft dat ruimte nodig en wanneer je dit daar langer wil laten staan, dan blijft die ruimte bezet en als je er dan nog andere dingen bij wil zetten en die ook lang (oneindig) wil laten staan, dan zal de ruimte een keer opraken.

Webhosting staat wel op de planning, maar wel wat verder in de toekomst naar ik heb begrepen.

1 like

Dat begrijp ik, maar bij mijn weten is het concept van IMAP dat het maar gedurende een bepaalde periode op de server blijft staan, standaard meestal maar 1 maand. Dat is dan vaak wel aan te passen, maar niet jaren of oneindig.

Als je bijvoorbeeld werkt met mailtemplates die je steeds hergebruikt voor het versturen van frequente mailtjes dan ga je al nat,

Maar misschien moet ik mijn kennis over POP3 versus IMAP weer eens wat opfrissen :smiley:

Prima, ben eerst nog wel even bezig met e-mailadressen omzetten nu we aliassen hebben.